Suomen Pipliaseura

Johannes: kirjoittaja

Johannes on todennäköisesti myöhäisin Uuden testamentin evankeliumeista. Se on kirjoitettu ehkä noin vuosina 90-100 jKr. Ei tiedetä, kuka kirjoitti Johanneksen evankeliumin.



Johanneksen evankeliumin vihjeitä kirjoittajasta



Johanneksen evankeliumi on pitkän perimätiedon tuote. Kirjasta itsestään löytyy kaksi johtolankaa: 

  • ”Monia muitakin tunnustekoja Jeesus teki opetuslastensa nähden, mutta niistä ei ole kerrottu tässä kirjassa. Tämä on kirjoitettu siksi, että te uskoisitte Jeesuksen olevan Kristus /Messias, Jumalan Poika, ja että teillä, kun uskotte, olisi elämä hänen nimensä tähden.” (Joh. 20:30-31).
  • ”Juuri tämä opetuslapsi todistaa kaikesta tästä. Hän on tämän kirjoittanut, ja me tiedämme, että hänen todistuksensa on luotettava.” (Joh. 21:24). 

Viimeisen lainauksen ”me” viittaa siis niihin, jotka ovat vastuussa evankeliumin lopullisesta koostamisesta. He haluavat välittää lukijoille tämän kertomuksen, jonka tueksi he vetoavat silminnäkijään. 



Johannes Sebedeuksen poika?



Vanhan perimätiedon mukaan Johanneksen evankeliumin kirjoitti Johannes Sebedeuksen poika (Mark. 1:19 ja Joh. 21:2) asuessaan elämänsä lopulla Efesoksessa. Hän olisi siten sama henkilö kuin Johannes, johon Johanneksen evankeliumissa usein viitataan ”oppilaana, joka oli Jeesukselle rakas”. Tätä ei kuitenkaan voida päätellä evankeliumista itsestään. Tekijän henkilöllisyys jää näin ollen epäselväksi.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä