Suomen Pipliaseura

Markuksen evankeliumi - Markus: kirjoittaja ja ajoitus

Ei tiedetä, kuka kirjoitti Markuksen evankeliumin. Luultavasti se kirjoitettiin pian vuonna 70 jKr. tapahtuneen Jerusalemin hävityksen jälkeen.



Kirjoittaja



Raamatun tutkijat ovat yhä vakuuttuneempia siitä, että evankeliumin kirjoittajasta ei tiedetä mitään. Aiemmin Markusta pidettiin evankeliumin kirjoittajana. Perinteinen käsitys kirjailijasta perustui muihin Raamatun teksteihin (1 Piet. 5:13, Kol. 4:10, Ap.t. 12:25, Ap.t. 13:13, 2 Tim. 4:11) sekä 100-luvulla jKr. eläneen Hierapoliksen piispa Papiaan kertomukseen.  Kertomus säilyi Eusebios Kesarealaisen kirjoittamassa

Kirkkohistoriassa

. Eusebios eli 260-340 jKr. 



Ajoitus



Markus on neljästä evankeliumista vanhin. Evankeliumin kirjoituspaikkaa ei tiedetä. Perinteisesti kirjoituspaikkana pidettiin Roomaa, mutta myös Palestiinaa ja Syyriaa on ehdotettu. Joka tapauksessa kyseessä on ympäristö, jossa juutalaiset ja kristityt elivät yhä enemmän erillään toisistaan. Markuksen luvussa 13 (Mark. 13) esiintyvän lopunajan kuvauksen perusteella on oletettu, että se on kirjoitettu samoihin aikoihin, kun roomalaiset vuonna 70 jKr. valloittivat Jerusalemin ja hävittivät temppelin.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä