Suomen Pipliaseura

Johanneksen evankeliumi

Johanneksen evankeliumi on tarina Jeesuksen elämästä, pääasiassa hänen julkisesta opetus- ja julistustyöstään. Evankeliumi pyrkii välittämään Jeesuksen sanoman ja kehottaa ihmisiä uskomaan häneen. Johanneksen evankeliumilla on omia erityispiirteitä kolmeen muuhun evankeliumiin verrattuna.



Teema



Johanneksen evankeliumille ominaisia keskeisiä aiheita ovat: Jumalan ja maailman, valon ja pimeyden vastakohta sekä käsky rakastaa. Toisin kuin Matteus, Markus ja Luukas, Johannes korostaa Jeesuksen kiinteää suhdetta Isäänsä; Jeesus on sanoissaan ja teoissaan yhtä Jumalan kanssa. Lisäksi Johannes liittää pelastuksen ja tuomion suoraan siihen, miten ihminen reagoi kohdatessaan Jeesuksen: se joka uskoo, pelastuu ja saa ikuisen elämän; se joka torjuu Jeesuksen, tuomitaan kadotukseen. 



Keskeisiä käsitteitä Johanneksen evankeliumissa ovat: Jeesus on sana, valo, ainoa Poika, profeetta, Jumalan lähettämä opettaja, Herra, leipä, ovi, hyvä paimen, tie, totuus ja elämä.



Tyyli



Kirja on kirjoitettu melko yksinkertaisella tyylillä, sanasto ei vaihtele ja lauserakenteet ovat pelkistettyjä. Silmiinpistävää on, että Johannes antaa tietyille sanoille merkityksiä eri tasoilla, välillä hän käyttää niitä arkisessa, välillä uskonnollisessa yhteydessä. Tämän vuoksi kertomuksen ihmiset eivät usein ymmärrä Jeesusta ja keskusteluissa syntyy väärinymmärryksiä. Tästä esimerkkejä ovat keskustelu Nikodemoksen (Joh. 3), samarialaisen naisen (Joh. 4) ja sokean miehen (Joh. 9) kanssa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä