Suomen Pipliaseura

Luukkaan evankeliumi

Luukkaan evankeliumi on kertomus Jeesuksen elämästä, pääasiassa hänen julkisesta opetus- ja julistustyöstään. Evankeliumi pyrkii välittämään Jeesuksen sanoman ja kehottaa ihmisiä uskomaan häneen. Topic_2518_Apostolien teot on kirjoittanut sama henkilö kuin Luukkaan evankeliumin. Apostolien teot muodostaa evankeliumin jatko-osan. Luukkaan evankeliumin kirjoittaja on tuntenut Markuksen evankeliumin ja hyödyntää sitä.



Teema



Luukkaan evankeliumissa on joitakin erityisteemoja. Kirjoittaja pyrkii vakuuttamaan lukijat siitä, että kirkko, joka koostuu sekä juutalaisista että ei-juutalaisista, perustuu Israelin historiaan. Toinen tärkeä aihe on etiikka: rikkaita kehotetaan toistuvasti tekemään jotakin köyhyyden torjumiseksi. 



Silmiinpistävää ero Markuksen ja Luukkaan välillä on, että Luukkaan evankeliumissa Jeesuksen paluuta ja Jumalan valtakunnan lopullista tulemista ei odoteta yhtä pian, vaan se sijoitetaan kauemmas tulevaisuuteen. Siksi Luukas kiinnittää enemmän huomiota kristillisen seurakunnan elämän järjestämiseen.



Tyyli



Luukkaan evankeliumin kirjoittajan tyyli on hiotumpaa kuin Markuksella. Monissa kohdissa Luukas värittää sanastoa ja varioi lauserakenteita. Markuksen kieli on varsin yksinkertaista. 



Tyylilaji



Evankeliumin esipuhe osoittaa, että kirjoittaja tunsi aikansa kirjallisuutta. Sekä Luukkaan evankeliumin että Apostolien tekojen tyyli muistuttaa kreikkalais-roomalaisten historioitsijoiden tekstejä.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä