Suomen Pipliaseura

Markuksen evankeliumi

Markuksen evankeliumi on kertomus Jeesuksen elämästä, pääasiassa hänen julkisesta opetus- ja julistustyöstään. Evankeliumi pyrkii välittämään Jeesuksen sanoman ja kutsuu ihmisiä uskomaan häneen. Markuksen evankeliumi on vanhin evankeliumi.

Teema

Kirjan tärkein sanoma on, että Jeesuksen myötä on koittanut uusi aikakausi: Jeesus ilmoittaa, että Jumalan valtakunta on tullut. Evankeliumi kehottaa lukijoita uskomaan Jeesukseen ja muovaamaan elämänsä tämän uskon mukaiseksi. 

Kirjan tärkeä aihe on usein toistuva kysymys: kuka Jeesus on? Kysymykseen vastataan käyttämällä Jeesuksesta erilaisia nimityksiä: Jeesus on Ihmisen Poika, Jumalan Poika ja Messias. Markuksen mukaan näiden nimitysten täydellinen merkitys tuli selväksi vasta Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja ylösnousemuksen jälkeen. Tämän on arveltu selittävän kertomukset, joissa Jeesus ihmeen tehtyään käskee sivullisten vaieta näkemästään tai kieltää parantuneita kertomasta, että hän on Messias. Niin sanotun Messias-salaisuuden teemaa on selitetty toisinkin. Ilmeistä kuitenkin on, että evankeliumi katsoo Jeesuksen messiaanisuuden ilmenevän ristinkuolemassa ja ylösnousemuksessa.

Tyyli ja tyylilaji

Kirjan sanasto ja lauserakenteet ovat yksinkertaisia. Kohtaukset seuraavat nopeasti toisiaan. 

Markus järjesti ja valikoi pääasiassa suullista kertomaperinnettä Jeesuksesta ja muokkasi sen kertomukseksi Jeesuksen elämästä. Evankeliumissa kerrotaan Jeesuksen tekemistä ihmeistä ja hänen käymistään keskusteluista, Jeesuksen käyttämistä vertauksista sekä hänen lausumistaan profetioista.
 

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä