Suomen Pipliaseura

Matteuksen evankeliumi

Matteuksen evankeliumi on kertomus Jeesuksen elämästä, pääasiassa hänen julkisesta opetus- ja julistustyöstään. Evankeliumi pyrkii välittämään Jeesuksen sanoman ja kehottaa ihmisiä uskomaan häneen.



Teema



Matteuksen evankeliumi painottaa vahvasti, että Jeesus tuli täyttämään Vanhassa testamentissa annetut lupaukset. Kirjan juuret ovat vahvasti juutalaisuudessa. Samalla monista tekstikohdista välittyy juutalaisuuden ja kristinuskon kireä suhde; vastapuoli kuvataan karkeasti. 



Matteuksen evankeliumin teemoja ovat:

  • Jeesus oli erinomainen opettaja ja ainoa, joka todella ansaitsi tämän nimityksen. Kiertäviä opettajia oli paljon, ja myös undefined pidettiin opettajina. Mutta Jeesus oli oikea opettaja ja varsinkin hänen oppilaansa kuuntelivat hänen selityksiään Toorasta.
  • Seurakunnan organisaatio ja koko kirkon rakentuminen. Muissa evankeliumeissa ei esiinny ilmaisuja ”yhteisö”, ”seurakunta” tai ”kirkko” samalla tavoin kuin Matteuksella (Matt. 16:18 ja Matt. 18:17). 
  • Lopunajan odotus. Vaikka Jumalan valtakunnan lopullinen tulo nähdään kauempana tulevaisuudessa kuin esim. Markuksella tai Ensimmäisessä kirjeessä tessalonikalaisille, Matteus kertoo, että uskovien on kuitenkin tärkeää varautua siihen (Matt. 25:1-13). 

Tyylilaji


Matteus aloittaa Jeesuksen sukupuusta ja lapsuuskertomuksista. Evankeliumin huippukohta on pitkä selostus Jeesuksen kärsimyksestä, kuolemasta ja ylösnousemuksesta. Jeesuksen puheissa korostuu se, miten Jeesus tulkitsee juutalaisia kirjoituksia taitavasti ja on uskollinen niille.



Tyyli



Matteuksen tyyli on hieman hiotumpaa kuin sitä vanhemmassa Markuksen evankeliumissa. Monissa kohdissa Matteus värittää sanastoa ja varioi lauserakenteita. Markuksen kieli on varsin yksinkertaisia.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä