Suomen Pipliaseura

Vauva, lapsi

Vauvojen hoidosta Raamatun aikakaudella ei ole paljoa tietoa.

Syntymän jälkeen

Hes. 16:4 kerrotaan vastasyntyneen hoidosta: napanuora leikataan, lapsi pestään vedellä, hierotaan suolalla ja kapaloidaan. Syytä suolahierontaan ei tunneta. Mahdollisesti toimenpiteellä haluttiin suojata lasta demoneilta tai pahoilta hengiltä tai ehkä suola viimeisteli ihon puhdistuksen.

Pojat ja tytöt

3. Moos.12 mukaan nainen oli poikalapsen syntymän jälkeen epäpuhdas eli saastainen 40 päivää. Tytön syntymän jälkeen epäpuhtaus kesti 80 päivää. Tälle erolle ei kerrota mitään syytä.

Kahdeksantena päivänä syntymästä pojat ympärileikattiin. Tyttöjen ympärileikkaamisesta ei ole mitään mainintaa Raamatussa.

Imeväisikäiset

 2. Makk. 7:27 äiti kertoo pojalleen kantaneensa häntä kohdussa yhdeksän kuukautta ja imettäneensä häntä kolme vuotta. Sama tieto löytyy myös muista Raamatun kirjoista. Esimerkiksi 1. Sam. 1:24 , Hanna vie poikansa Samuelin Siilon temppeliin noin kolmivuotiaana, kun hänet oli vieroitettu rintaruokinnasta.

Lapsikuolleisuus

Vuosina 600 eKr.–100 jKr. lapsikuolleisuus oli noin 30 prosenttia (kaikista alle 18-vuotiaista). Koko väestön elinajanodote oli 30-45 vuotta. Etelä-Egyptin Nuubiasta on löydetty hautausmaita, jonne haudatuista peräti 45 prosenttia on alle 12-vuotiaita.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä