Suomen Pipliaseura

Meikkaus ja ihonhoito muinaisessa Israelissa

Muinaisen Lähi-idän kuumassa ja kuivassa ilmastossa ihonhoito oli lähes yhtä yleistä kuin nykyään. Siksi se oli myös pitkälle kehittynyttä. Naiset käyttivät tuoksuvia voiteita suojatakseen ihonsa kuivumiselta. He myös meikkasivat kasvojaan kirkkailla väreillä, käyttivät hajusteita ja lakkasivat kynsiään.

Meikkaus

Kaikkien kansankerrosten naiset käyttivät meikkiä. Raaka-aineina käytettiin kuparikarbonaattia (vihreä tai sininen väri), lyijysulfaattia (harmaa) tai stibiumia (antimoni, hopeanharmaa). Nämä ainekset hiottiin jauheeksi, siivilöitiin ja sekoitettiin oliiviöljyyn ja voiteeseen. Tämä tehtiin niin kutsutun ”meikkipaletin” avulla. Se on pieni, tasainen, kalkkikivestä tehty lautanen. Arkeologit ovat löytäneet useita tällaisia. Joissakin löydöksissä on paletissa säilynyt sinisen meikkivärin jälki. Myös valmista meikkijauhetta säilytettiin paletilla. Jauhetta levitettiin kasvoihin ja silmien ympärille sormilla, ’kynällä’ tai lastalla. Raamatussa puhutaan harvoin kasvojen meikkaamisesta: katso 2. Kun. 9:30, Jer. 4:30 ja Hes. 23:40.

Kuorinta

Kasvojen ihon kuorintaan käytettiin erittäin huokoista laavakiveä (scoria), jota muodostuu tulivuoren purkauksissa. Laavakiveä ajautui Israelin rannikolle, jonne meri oli tuonut sen kaukaisilta alueilta.

Voiteita ja hajuvesiä

Kylvyn jälkeen iho voideltiin. Tässä käytetty voide koostui pääosin kasviöljystä, kuten oliiviöljystä, manteliöljystä tai seesamiöljystä. Eläinrasvoista valmistettiin kalliita voiteita, joita käytettiin vain rajoitetusti. Rasvaan tai öljyyn lisättiin sidosaineksia (kuten maitoa, hunajaa ja erilaisia suoloja) sekä vettä tai viiniä. Lopuksi lisättiin tuoksuvia yrttejä tai kukkien terälehtiä. Voide säilytettiin pienissä savesta tai alabasterista tehdyissä astioissa. Ihonhoidon lisäksi, tuoksuvia öljyjä käytettiin myös hajusteina.

Hajuvedet ja hyvälle tuoksuvat voiteet olivat Raamatun aikoina erittäin arvokkaita. Tuolloin tekniikat kasvien tuoksujen talteen keräämiseksi olivat vielä varsin alkeellisia. Lisäksi monet tuoksuvista yrteistä piti tuoda kaukaisia maista. Raamatusta löytyy viittauksia tuoksuihin, kuten Laul. l. 1:3, Est. 2:12, Ps. 45:8-9, Matt. 26:7 ja Luuk. 7:37.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä