Suomen Pipliaseura

Heimo

Raamatussa Israelin kansa on jaettu kahteentoista heimoon. Vanhan testamentin maailmassa heimo oli suurin yhteisö. Heimon jäsenet tavalla tai toisella olivat sukua toisilleen.

Rakenne

Heimoa johti viisaiden miesten neuvosto.
Kukin heimon oli jaettu sukuihin, jotka puolestaan koostuivat perheistä.

Kaksitoista heimoa

Israelin kaksitoista heimoa liittyvät Jaakobin poikiin: Ruuben, Simeon, Leevi, Juuda, Dan, Naftali, Gad, Asser, Isaskar, Sebulon, Joosef ja Benjamin. Joosefin heimoa ei kuitenkaan koskaan muodostunut. Sen sijaan Joosefin kahdesta pojasta, Manassesta ja Efraimista tuli kahden heimon isät. Tämä tarkoittaisi kolmeatoista heimoa, mutta Leevin heimoa ei yleensä lasketa mukaan, koska heimolla ei ollut omaa asuinaluetta.

Kaksitoista aluetta

Kanaaninmaan valloituksen jälkeen Joosua jakoi jokaiselle heimolle oman asuinalueen. Leevin heimolla oli kuitenkin erityisasema. Leeviläiset olivat pappisheimo, joka sai tulonsa heille tuoduista uhreista. Heillä ei ollut omaa asuinaluettaan. Koska Manassen ja Efraimin heimot saivat omat asuinalueensa, oli alueita lopulta kaksitoista.

Pohjoinen ja eteläinen kuningaskunta

Kun kuningas Salomon kuoleman jälkeen Israelin kuningaskunta jakautui Israelin ja Juudan kuningaskuntiin, myös heimot joutuivat toisistaan erilleen. Pohjoinen kuningaskunta (Israel) koostui Ruubenin, Gadin, Isaskarin, Danin, Asserin, Naftalin, Benjaminin, Efraimin ja Manassen heimoista. Eteläinen kuningaskunta koostui Juudan heimosta. Virallisesti myös Simeonin heimo kuului eteläiseen kuningaskuntaan, mutta israelilaisten jakautumisen jälkeen siitä on tuskin lainkaan mainintoja.

Heimot Uudessa testamentissa

Uudessa testamentissa heimoilla on vähäinen rooli. Toisinaan henkilön heimotausta kuitenkin mainitaan.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä