Suomen Pipliaseura

Jalkojen peseminen

Raamatussa kerrotaan usein, kuinka ihminen pesee jalkansa tai joku toinen pesee ne. Raamatun aikoina jalkojen peseminen oli tarpeellista, koska yleensä käytettiin avosandaaleja ja jalat likaantuivat nopeasti. Lisäksi jalkojen pesu kuului pappien puhtausmääräyksiin. Toisen ihmisen jalkojen pesu oli myös vieraanvaraisuuden ele.

Jalkojen pesu

Raamatun aikoina käytettiin jalkineina usein avoimia sandaaleja. Kulkureittejä ei yleensä ollut päällystetty ja kuuman sekä kuivan ilman takia ne olivat erittäin pölyisiä. Kun ihmiset kävelivät paikasta toiseen, heidän jalkansa likaantuivat väistämättä. Siksi oli luonnollista, että ihmiset pesivät jalkansa aina perille päästyään.

Säännöt papeille

Pappien työhön kuului telttamajassa ja temppelissä suoritettavia menoja, joihin heidän tuli valmistautua asianmukaisesti. Yksi osa tätä valmistautumista oli käsien ja jalkojen pesu ennen telttamajaan (2. Moos. 30:17-21) tai temppeliin (2. Aik. 4:6) menoa.

Vieraanvaraisuus

Vieraille tarjottiin aina mahdollisuus pestä jalkansa vedellä. Tämä oli vieraanvaraisuuden ele. Kun esimerkiksi 1. Moos. 18 Abraham näki kolmen hahmon lähestyvän telttaansa, hän sanoi: ”Herrani, suothan minulle sen kunnian, ettet kulje palvelijasi ohi”. Sitten hän toi heille vettä, jotta he saattoivat pestä jalkansa.  Suurin vieraanvaraisuuden osoitus oli vieraiden jalkojen peseminen. Itse peseminen oli kuitenkin orjien tehtävä, kuten käy selväksi esimerkiksi jakeesta 1. Sam. 25:41.

Jalkojen pesu Uudessa testamentissa

Johanneksen evankeliumin jakeessa Joh. 13:1-17 kerrotaan, että aterian aikana Jeesus nousi ylös ja pesi oppilaidensa jalat. Kun Pietari yritti vastustaa, Jeesus selitti, mitä oli tekemässä. Hän halusi antaa esimerkin ja luoda esikuvan. Samoin kuin Jeesus, opettaja, pesi oppilaidensa jalat, tuli oppilaiden pestä toistensa jalat. Jeesuksen esimerkki ymmärretään eri tavoin: joko Herran ehtoolliseen liittyvänä tai viittauksena kasteeseen. Kummassakin tapauksessa se on tarkoitettu nöyryyden harjoitukseksi.


1. Tim. 5:10 mainitaan toisten kristittyjen jalkojen peseminen leskien hyvänä tekona.



 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä