Suomen Pipliaseura

Astarte

Astarte oli kanaanilainen jumalatar, jota palvottiin monissa osissa muinaista Lähi-itää. Se oli Tyroksen ja Sidonin kaupunkien tärkein jumalatar. Myös israelilaiset tunsivat Astarten.

Astarte mytologiassa

Astarten muita nimiä

Jumalatar Astarte mainitaan ugaritilaisissa, foinikialaisissa ja egyptiläisissä teksteissä. Mesopotamian uskonnossa hänen nimensä oli Ištar.  Hän oli yksi Mesopotamian tärkeimmistä jumalattarista.

Ugaritinkielisissä teksteissä Astarte mainitaan aina yhdessä jumalatar Anatin kanssa. Myöhemmin Astartea ja Anatia pidettiin luultavasti yhtenä ja samana jumalattarena, jota kutsuttiin Astarteksi tai Atargatikseksi. Hellenistisenä aikana Astarte rinnastettiin usein Afroditeen, joka oli rakkauden jumalatar.

Astarte Vanhassa testamentissa

Vanhan testamentin Mooseksen laissa kielletään Astarten palvonta. Myös {topic_1031_profeetat tuomitsevat sen. Tästä huolimatta monet kuninkaat, kuten Salomo Ahab ja Manasse palvoivat tätä jumalatarta (katso 1. Kun. 11:5 ja 2. Kun. 23:13).
Nimi Astarte esiintyy Vanhassa testamentissa useita kertoja monikossa, yleensä muodossa ”baalit ja astartet” (katso esimerkiksi 1. Sam. 7:4). Todennäköisesti ”baalit ja astartet” viittavat yleisesti vääriin jumaliin ja jumalattariin.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä