Suomen Pipliaseura

Varpunen

Varpunen on pieni lintu, joka oli yleinen myös Raamatun aikoina. Varpusia pyydystettiin ja myytiin toreilla. Varpusia myytiin edullisesti ruoaksi.

Ihmisten lähellä

Varpuset elävät mielellään ihmisten lähellä. Ne rakentavat usein pesänsä seinässä olevaan koloon. Psalmi 84 Ps. 84:4-5 kuvaa varpusta, joka rakentaa pesänsä temppelin alttarille. Tämän varpusen tavoin myös psalmin kirjoittaja halusi olla pyhäkössä lähellä Jumalaa.

Varpuset ruokana

Varpuset olivat yleisiä Raamatun aikana. Mooseksen lain mukaan varpusia sai syödä ruoaksi. Varpuset olivat edullista ruokaa, koska ne elävät parvissa, ja niitä oli siksi helppo pyydystää.

Varpuset pyydystettiin elävinä ansan avulla (Aamos 3:5 ja Ps. 124:7), ja myytiin markkinoilla ruuaksi.

Arvokkaampi kuin varpusparvi

Uudessa testamentissa puhutaan torilla myytävistä varpusista. Jeesus sanoi oppilailleen: "Varpusia saa kolikolla kaksi, mutta yksikään niistä ei putoa maahan, ellei teidän Isänne sitä salli." (Matt. 10:29)

Koska Jumala piti niin hyvää huolta pienestä ja vähäpätöisestä linnusta, hän varmasti piti hyvää huolta ihmisistä, jotka olivat paljon arvokkaampia kuin koko varpusparvi.

Linnun uloste

Apokryfisessä Tobitin kirjassa varpusella on kielteinen rooli. Tobit sai silmiinsä varpusen ulostetta, mikä teki häneen silmiinsä valkoisia täpliä. Lopulta hän sokeutui. (Tobit 2:10.

Onneksi Tobitin poika Tobia kohtasi enkeli Rafaelin. Tämä kertoi Tobialle, mitä hänen tuli tehdä, jotta valkoiset täplät häviäisivät ja hänen isänsä saisi näkönsä takaisin.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä