Suomen Pipliaseura

Kuninkaalliset tunnusmerkit: valtikka

Valtikka oli sauva, jota muinaisen Lähi-idän hallitsijat käyttivät vallan ja auktoriteetin merkkinä.

Sauva

Heprean valtikkaa tarkoittava sana (šebeṭ) tarkoittaa yksinkertaisesti ”keppiä” tai ”sauvaa”. Sanaa käytettiin myös esimerkiksi paimenen sauvasta (Ps. 23:4) ja maanviljelijän varstasta ({Jes. 28:27%}). Valtikka saattoi alun perin valikoitua kuninkaan vallan symboliksi siksi, että sauva oli puolustautumisväline (2. Sam. 23:21 ja Ps. 23:4) tai rankaisuväline (Jes.10:24 ja Jes. 30: 31).

Muinainen Lähi-Itä

Muotokuvissa muinaisen Lähi-idän kuninkaat kuvataan lähes aina valtikka kädessään. Ilmeisesti valtikka kuului myös Israelissa kuninkaan tunnusmerkkeihin (katso esimerkiksi 1. Moos. 49:10 {Ps. 45:7%}, Ps. 110:2 ja Hes. 19:14). Valtikoita oli kahdenlaisia. Toinen niistä oli ohut maahan asti ulottuva sauva, jonka pää oli koristeltu. Sellaiseen luultavasti viitataan {1. Moos. 49:10%}: ”Ei siirry valtikka pois Juudalta, ei käskijän sauva hänen suvultaan.” Toisenlainen valtikka taas oli lyhyempi ja muistutti enemmän nuijaa. Siitä ovat esimerkkejä 4. Moos. 24:17 ja Jes. 14:5-6, joissa valtikka toimi aseena.

Esterin kirja

Topic_1894_Esterin kirjassa on kohta, jossa mainitaan valtikka. Persian kuningas Kserkses ojensi kultaisen valtikkansa kohti Esteriä merkiksi siitä, että Ester oli voittanut hänen luottamuksensa (Est. 5:2). Ester astui esiin ja kosketti valtikan päätä. Tämä saattoi olla kunnioituksen merkki tai merkki siitä, että hän haluaisi puhua kuninkaan kanssa. On täysin mahdollista, että tarina kuvaa yhden kuninkaan valtikan tarkoituksista Lähi-idässä.

Vertauskuvallinen merkitys Raamatussa

Raamatun viittaukset valtikkaan eivät usein tarkoita pelkästään fyysistä esinettä, vaan usein niillä on myös vertauskuvallinen merkitys. 1. Moos. 49:10 valtikka on Juudan kuningashuoneen symboli. Toiset tekstit viittaavat valtikan väkivaltaiseen voimaan (se ”iskee” tai ”murskaa”). Tämä saattaa viitata kuninkaiden valloitusretkiin (4. Moos. 24:17 ja Jes. 14:5). Valtikan katoaminen (Sak. 10:11) tai sen haltijan tuho (Aam. 1:5-8) tarkoittivat kansan itsenäisyyden menettämistä.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä