Suomen Pipliaseura

Kuninkaalliset tunnusmerkit: kruunu

Monissa kulttuureissa kruunu on yksi selkeimmistä kuninkaallisista tunnusmerkeistä. Kruunu heijastaa kuninkaallista asemaa ja valtaa. Kruunun asettaminen jonkun päähän (”kruunaus”) on merkki kuninkuuden alkamisesta. Vanhan Testamentin ajan kuninkaallisen päähineen ulkomuotoa ei kuitenkaan voida varmuudella määrittää. Vanhassa testamentissa kuvataan vain yhdet kruunajaiset, 2. Kun. 1:12, kuningas Joasin kruunaus. Hänen kruununsa yksityiskohtia ei kerrota. Vuosisatojen kuluessa on luultavasti ollut erityyppisiä kruunuja.

Diadeemi

Yksi näistä kruunutyypeistä oli diadeemi. Se oli kultainen panta, jota pidettiin pään ympärillä. Pantaan oli usein upotettu jalokiviä, ja se oli koristeltu kukkakuvioilla tai geometrisilla kuvioilla. Viittauksia tämäntyyppiseen kruunuun löytyy esimerkiksi 2. Sam. 1:10 ja 2. Sam. 12:30, Ps. 21:4, Ps. 132:18 ja Sak. 9:16.

Turbaani

”Turbaani” oli pään ympärille kääritty kangas ({Job 31:36%}). Turbaania käyttivät papit mutta (joinakin aikakausina) myös kuninkaat. Turbaanin päälle saatettiin sijoittaa diadeemi (Hes. 21:31; tämäntyyppistä asetelmaa kuvaa ylipappi Aaronin pään peittäminen 3. Moos. 8:9).

Uus-assyrialainen kruunu

Uus-Assyrian valtakunnassa yläluokka käytti korkeaa litistettyä päähinettä, jonka keskellä oli hiippa. Saman aikakauden Israelin kuninkaat saattoivat käyttää vastaavaa päähineitä. Noin vuodelta 827 eKr peräisin oleva ”Musta obeliski” on arvokas arkeologinen lähde. Se on pylväs, jossa on kaiverrettu reliefi. Reliefissä kuvataan, kuinka kuningas Jehu osoittaa kunnioitusta Assyrian kuningas Salmanassar III:lle. Israelin kuninkaalla ja hänen palvelijoillaan on päässään jonkinlainen hiippalakki. Ei ole kuitenkaan varmaa, että reliefin kuva vastaa todellista tilannetta. Kuvassa olevien israelilaisten vaatteet on saatettu muuttaa assyrialaisiksi.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä