Maatalous
Maatalous oli tärkein elinkeino Israelissa kuten muissakin muinaisen Lähi-idän maissa. Lähi-idän eri alueiden maastotyypit ja ilmasto-olot erosivat kuitenkin merkittävästi toisistaan. Kaikki alueet eivät sopineet maanviljelyyn, koska esimerkiksi vuotuinen sademäärä oli liian pieni. Näillä alueilla karjatalous
Penkereet
Jo 3000-luvulla eKr. maanviljelijät pyrkivät sopeutumaan paikallisiin luonnonoloihin. Vuoristoalueilla tehtiin pengerryksiä, joiden avulla viljelyalaa laajennettiin. Vähäinen sadevesi säilyi myös paremmin pengerretyssä maaperässä.
Kastelu
Kuivilla alueilla, kuten Negevin autiomaassa, maan viljavuutta parannettiin keinokastelulla. Luonnonvesi ohjattiin pelloille patojen ja kanavien avulla. Lisäksi sadevettä kerättiin altaisiin, joista sitä käytettiin kasteluun kuivina kesäkuukausina.
Tärkeimmät maataloustuotteet
Raamatussa useimmin mainitut viljelykasvit ovat:
- Vilja, erityisesti ohra ja vehnä. Ohra- ja vehnäjauhoja käytettiin leivän leipomiseen
. Ohraa käytettiin myös oluen valmistukseen. - Viinirypäleet syötiin tuoreina tai kuivattuina, mutta ennen muuta niitä käytettiin viinin
valmistukseen. - Oliiveja kasvatettiin oliiviöljyn
valmistukseen.
Muut maataloustuotteet
Viljan, viinirypäleiden ja oliivien lisäksi seuraavat tuotteet olivat tärkeitä:
- hedelmät, kuten viikunat, taatelit ja granaattiomenat;
- palkokasvit, kuten linssit ja pavut;
- vihannekset;
- pähkinät, kuten manteli;
- yrtit ja mausteet, esimerkiksi minttu, kumina ja sinapinsiemenet;
- pellava, josta kudottiin kangasta.