Suomen Pipliaseura

Paimen vertauskuvana

Raamatussa paimenen ammattia käytetään usein kuvaamaan hyvää johtajuutta. Myös Jeesusta verrataan hyvään paimeneen. Paimenen hahmoa käytetään toisaalta kuvaamaan myös huonoa johtajaa.

Paimenet Vanhassa testamentissa

Paimenen kielikuvaa käytetään usein kuninkaasta tai johtajasta, joka pitää hyvää huolta kansasta, omasta laumastaan. Tätä kielikuvaa käytetään myös Jumalasta. Hän suojelee ja johtaa kansaansa niin kuin paimen johtaa ja vartioi lampaitaan. Psalmin 23 Ps. 23 kielikuva osoittaa, miten Jumala pitää huolen yksittäisestä ihmisestä.

Paimenen kielikuvaa käytetään myös kielteisessä merkityksessä. Esimerkiksi Hesekielin kirjassa Hes. 34:2-6 Jumala on hyvä paimen ja samalla vastakohta kansan johtajille, jotka paimentavat kansaansa huonosti. Jeremian kirjassa Jer. 23:1-2 paimenilla viitataan huonoihin johtajiin.

Paimenet Uudessa testamentissa

Paimenen kielikuvaa käytetään usein myös Jeesuksesta. Johanneksen evankeliumissa Joh. 10 Jeesus käyttää hyvä paimenen vertausta kertoakseen itsestään ja tehtävästään. Tämä muistuttaa Hesekielin kirjan vertauskuvien käyttöä.

Uuden testamentin kirjeissä puhutaan myös kirkon johtajista usein paimenina. Johtajat huolehtivat yhteisöstään niin kuin paimenet laumastaan.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä