Suomen Pipliaseura

Viini (tuotanto)

Viini on yksi tärkeimmistä maataloustuotteista Lähi-idässä ja koko Välimeren alueella. On viitteitä siitä, että viiniä tuotettiin näillä alueilla jo noin 3000 eKr.

Viini valmistetaan viinirypäleistä eli viiniköynnöksen hedelmistä. Israelissa oli paljon viinintuotantoon sopivaa maata. Viinitarhoja oli myös vähäsateisilla alueilla, kuten Negevin autiomaassa.

Viinirypäleiden korjuu

Ensimmäinen rypäleet olivat kypsiä jo kesäkuussa, mutta pääosa sadosta valmistui heinäkuun ja syyskuun välisenä aikana. Rypäletertut irrotettiin köynnöksen oksista yksitellen veitsellä tai sirpillä.

Viinipuristin

Viinipuristin oli yleensä lähellä viinitarhaa. Se koostui matalasta kaukalosta, joka oli tavallisesti louhittu tai hakattu kiviseen maahan. Pienet viinipuristimet olivat yleensä perhekohtaisia, mutta oli myös suuria yhteisön omistamia viinipuristimia, joita käyttivät useat perheet tai koko kylä.

Rypäleiden murskaaminen

Rypäleet murskattiin paljain jaloin tallomalla. Tämä rikkoi viinirypäleiden kuoren ja mehu pääsi valumaan ulos. Viinipuristimen reunalla oli pieni kouru, jonka kautta viinirypäleiden mehu virtasi kulhoon tai kannuun. Puristimen yläpuolella oli usein puinen teline, josta roikkui köysiä. Polkijat pitivät kiinni köysistä liukastumisen estämiseksi.

Viinin kypsyttäminen

Murskaamisen jälkeen viinirypälemehu varastoitiin eläimen nahasta valmistettuihin leileihin. Muutamien päivien jälkeen rypälemehu alkoi käydä, jolloin sokerit muuttuivat alkoholiksi ja mehu viiniksi. Tämä prosessi kesti noin kuusi viikkoa.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä