Suomen Pipliaseura

Oliiviöljy (tuotanto)

Oliiviöljy on yksi tärkeimmistä maataloustuotteista Lähi-idässä ja Välimeren maissa. On viitteitä siitä, että oliiviöljyä tuotettiin jo 3000 eKr. Oliiviöljy valmistetaan oliivipuun hedelmistä eli oliiveista.

Oliivipuun sadonkorjuu

Oliivipuiden sato korjattiin loka- ja marraskuussa. Sadonkorjuu tapahtui ravistamalla puuta tai lyömällä kepillä oksia. Oliivit putosivat maahan, josta ne voitiin kerätä koreihin.

5. Mooseksen kirjassa 5. Moos. 24:20 todetaan, että ravistamisen jälkeen puuhun jääneet oliivit kuuluivat muukalaisille, leskille ja orvoille.

Oliivien murskaus

Puista saadut oliivit murskattiin. Tämä voitiin tehdä käsin eräänlaisen survimen avulla, mutta suurempia määriä survottaessa käytettiin tarkoitukseen valmistettua laitetta. Oliivit asetettiin matalaan kivimaljaan, jossa ne murskattiin ja vaivattiin massaksi suuren pyöreän kiven avulla.  Oliivimassa siirrettiin tasapohjaisiin ja pyöreisiin koreihin.

Öljyn puristaminen

Massalla täytetyt korit pinottiin päällekkäin oliivipuristimen alle. Tämän laitteen avulla öljy puristettiin oliivimassasta.

Oliivipuristimessa oli yleensä pitkä vipu, joka laskettiin alas raskaiden painojen avulla. Toisissa oliivipuristimissa oli suuri ruuvi, jota kiristettiin hitaasti. Puristuksen ensimmäisessä vaiheessa saatu öljy oli laadukkainta.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä