Suomen Pipliaseura

Kaupungin portti

Kaupunkiin kuljettiin portin kautta. Portti oli osa kaupungin muuria. Suurissa kaupungeissa kuten Jerusalemissa oli useita portteja. Portti oli kaupungin muurin heikoin kohta, minkä vuoksi sitä yleensä vahvistettiin torneilla.

Kaupungin portti koostui yleensä useasta eri alueesta. Kuninkaiden aikaan muurin molemmilla puolilla oli yleensä kaksi tai kolme eri pihaa. Kaupungin portin edessä oli usein toinen, ulompi portti.

Taite portissa

Reitti ulommalta portilta kaupungin varsinaiselle portille kääntyi jyrkästi. Tämän tarkoitus oli hidastaa kaupunkiin hyökkäävien vihollisten etenemistä, jotta puolustajat voisivat helposti osua heihin nuolilla ja kivillä. Useimmat sotilaat pitivät asetta oikeassa ja kilpeä vasemmassa kädessä. Siksi portit rakennettiin niin, että hyökkääjien piti koko ajan kääntyä vasemmalle, jolloin puolustajien oli helpompi osua heidän suojaamattomalle puolelleen.

Portin ovet

Portti suljettiin sisältä vankoilla pariovilla, joissa oli salvat tai poikkipuu. Ovet avautuivat ulospäin, jotta hyökkääjien oli vaikeampi avata niitä. Ne oli tehty puusta ja usein päällystetty pronssilla suojaksi tulelta.

Kaupungin portin käyttö

Kaupungin portin tarkoitus ei ollut ainoastaan kaupungin puolustaminen. Se oli myös julkinen paikka, jossa ihmiset saattoivat tavata toisiaan. Porttien yhteydestä on löydetty istumapaikoiksi tarkoitettuja penkkejä.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä