Suomen Pipliaseura

Lammastarha

Yön koittaessa paimen toi laumansa lammastarhaan. Siellä lampaat ja vuohet olivat turvassa villieläimiltä, kylmältä ja varkailta.

Kaksinkertainen suoja

Yleensä lammastarha rakennettiin laaksoon, aurinkoiselle rinteelle, jotta se oli suojassa kylmältä ja tuulelta. Lammastarhassa oli matala rakennus, jossa oli kaareva suuaukko. Sen ympärille oli rakennettu kiviaita. Kun sää muuttui leudommaksi, lampaat saattoivat oleilla aidatulle alueelle, mutta kun tuli taas koleaa, paimen päästi ne sisään rakennukseen.

Ilman porttia

Aitaus oli tehty kivistä, jotka oli aseteltu löyhästi päällekkäin. Aidan ulkopuolella käytettiin suuria kiviä, ja sisäpuolella pienempiä. Aidan perusta oli lähes metrin paksuinen, mutta se kapeni ylöspäin. Aidan päällä oli piikkisiä oksia tunkeilijoiden loitolla pitämiseksi.

Tarhan sisäänkäynnin kohdalla ei välttämättä ollut porttia tai ovea. Yöllä paimen saatoi maata sisäänkäynnin edessä ja näin tukki sen. Joh. 10:7-9 Jeesus sanoo olevansa lammastarhan portti, josta lampaat menevät sisään ja ulos.

Väliaikainen lammastarha

Kun paimen oli seudulla vain lyhyen aikaa, kaukana kotoa tai vuoristoalueilla, hän saattoi joskus rakentaa väliaikaisen lammastarhan. Silloin hän punoi aitauksen piikkioksista tai teki kehikon tiheistä oksista.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä