Suomen Pipliaseura

Rooman armeija

Uuden testamentin aikaan israelilaiset olivat Rooman vallan alaisia. Juudea oli Herodes Suuren jälkeen suoraan Rooman hallinnassa ja Rooman armeijalla oli siellä joukkoja. Galilea oli Jeesuksen aikana vasallihallitsijan Herodes Antipaan valvonnassa ja alueella olivat hänen omat joukkonsa, ei roomalaisia sotilaita.

Rooman armeija oli tarkasti organisoitu ja jaettu erilaisin joukkoihin.

Legioona

Armeijan suurin yksikkö oli legioona. Legioona koostui noin 5000 sotilaasta. Uuden testamentin aikaan Syyrian maakuntaan, johon Juudeakin kuului, oli sijoitettu neljä roomalaista legioonaa.

Uudessa testamentissa sanaa legioona käytetään myös (tarkemmin määrittelemättömästä) joukosta, kuten Matt. 26:53. Gerasan alueella elänyttä riivattua miestä kutsutaan myös "Legioonaksi", koska hänessä asui monta pahaa henkeä. (Luuk. 8:30).

Kohortti

Legioona koostui kymmenestä kohortista, joissa oli noin 500 sotilasta kussakin. Kohortin komentajaa kutsuttiin tribuuniksi.

Ap. t. 21-24 esiintyy Claudius Lysias -niminen tribuuni. Hän pidätytti Paavalin Jerusalemin temppelialueella ja vangitsi hänet linnakkeeseen.

Centuria

Kohortti jakautui kuuteen centuriaan, joista kukin koostui 80 sotilaasta. Centuriaa johti sadanpäällikkö eli kenturio. Sadanpäämies oli korkein arvo, johon tavallinen sotamies saattoi nousta.

Uudessa testamentissa mainitaan viisi sadanpäällikköä, joista kolmesta tulee Jeesuksen seuraajia (katso Matt. 8:5-13 Mark. 15:39 ja Ap. t. 10:1-23).

Varuskunta

Varuskunnassa oli vaihteleva määrä sotilaita, jotka oli sijoitettu tiettyyn paikkaan esimerkiksi vartiotehtäviin. 

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä