Suomen Pipliaseura

Kalastus Jeesuksen aikana

Jeesus asui ja työskenteli Genesaretinjärven ympäristössä, jossa kalastus oli monille ihmisille tärkeä tulonlähde. Myös monet Jeesuksen oppilaista olivat kalastajia. Arkeologisen tutkimuksen ja Uuden testamentin tekstien avulla on mahdollista muodostaa yleiskuva Jeesuksen aikaisesta ammattikalastuksesta.
 
Pyyntimenetelmät
 
Galileassa ensimmäisellä vuosisadalla jKr. käytetyt pyyntimenetelmät ovat monessa suhteessa pysyneet samoina nykypäivään asti:

  • Verkkokalastus: Kalastajat käyttivät vetoverkkoja heittoverkkoja sekä mertoja.
  • Siima, jonka päässä oli ongenkoukku ja paino. Ongenkoukku oli tehty taivutetusta metallista tai luusta ja siinä oli terävä kärki. Koukkuun kiinnitettiin syötti kalan houkuttelemiseksi. Siima heitettiin veteen ja jos kala kävi koukkuun, siima vedettiin ylös vedestä. Matteuksen evankeliumissa 17:27 Jeesus käskee Pietaria: ”Mene järvelle ja heitä onki veteen”.
  • Media_2683_Harppuuna oli miehenpituinen puukahva, johon oli kiinnitetty metallikärki, jossa oli väkäsiä. Harppuunalla kalastaja yritti keihästää kalan (tai muun merenelävän).

Missä ihmiset kalastivat?
 

Kalastus oli merkittävä elinkeino Välimeren rannikolla, Gennesaretinjärvellä, Pohjois-Israelin Hula-järvellä ja Jordanjoella, mutta ei Kuolleessa meressä.

Tyroksen kaupunki (Libanon) oli tunnettu kalasatamastaan koko Välimeren piirissä (Hes. 26:15 ). Tyroksen kauppiaat möivät kalaa Jerusalemin kalaportilla (Neh. 3:3 ja Neh. 13:16 ).
 
Miksi kalastettiin?
 
Kalat myytiin pääosin ihmisten ruuaksi. Israelilaiset söivät vain sellaisia mereneläviä, joilla on evät ja suomut. Suomuttomia lajeja kuten simpukoita ja rapuja pidettiin epäpuhtaina ja niiden syöminen oli kielletty ruokaa koskevissa laeissa (3. Moos 11:10 , 5. Moos. 14:10 ). Todennäköisesti Jeesus tarkoittaa epäpuhtaita mereneläviä puhuessaan ”huonoista kaloista” Matt. 13:48 .

Oletettavasti Gennesaretinjärven kalastajat saivat saaliiksi pääasiassa makean veden sardiineja, pikkumulloja (karpin tapainen kala) ja tilapioita.

Pyhän Pietarin kala

Tilapiaa kutsutaan nykypäivän Israelissa ”Pyhän Pietarin kalaksi”. Tämä johtuu Matt. 17:27 kertomuksesta, jossa Pietari pyydystää kalan, jolla oli kolikko suussaan – kalalajia ei tosin mainita.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä