Suomen Pipliaseura

Hapate

Hapate on vanhaa (hapan)taikinaa, jota käytetään uuden taikinan nostattamiseen. UT2020 puhuu hapatteen sijasta usein taikinajuuresta tai leipäjuuresta.

Hapate uskonnollisten juhlien aikaan

Juutalaisten pääsiäisen tai happattoman leivän juhlan aikana israelilaiset eivät saaneet syödä hapatteella leivottua leipää vaan ainoastaan "happamatonta" leipää.

Happamattoman leivän juhlassa hapate oli uuden alun symboli. Juutalaisten pääsiäisenä happamaton leipä symboloi kiirettä, jolla israelilaiset lähtivät Egyptistä.

Hapattaminen kielikuvana

Hapattamista käytetään symbolisesti myös Uudessa testamentissa. Paavali sanoi 1. Kor. 5:6-8:

”Te teette väärin, kun kerskutte. Ettekö tiedä, että pieni määrä hapatetta hapattaa koko taikinan? Puhdistakaa siis talonne hapantaikinasta, niin että teistä tulee uusi taikina. Happamattomiahan te olettekin, sillä meidän pääsiäislampaamme, Kristus, on jo teurastettu. Meidän on siis aika viettää juhlaa, ei vanhan pahuuden ja kelvottomuuden hapattamina, vaan happamattomina, vilpittömyydessä ja totuudessa.”

Paavali tarkoitti, että pienillä teoilla voi olla suuria seurauksia.

Jeesus vertasi taivaan valtakuntaa hapatteeseen: "Taivasten valtakunta on kuin hapate. Kun nainen sekoitti sen kolmeen vakalliseen jauhoja, koko taikina happani." (Matt. 13:33 ja Luuk. 13:20-21). Jeesus halusi sanoa, että jostain hyvin pienestä voi tulla jotakin hyvin suurta.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä