Suomen Pipliaseura

Leili

Vesileilit ja viinileilit oli yleensä valmistettu lampaan tai vuohen nahasta, mutta niitä saatettiin tehdä myös härän tai kamelin nahasta.

Leilin valmistus

Vesi- tai viinileilin valmistamiseksi vuota irrotettiin eläimestä kokonaisena. Sitten nahka parkittiin auringossa ja karvat kaavittiin pois, jonka jälkeen se käännettiin nurinpäin. Muodostuneessa pussissa oli näin viisi aukkoa kohdissa, joissa eläimen jalat ja niska olivat olleet. Neljä näistä aukoista ommeltiin kiinni.

Leilin käyttö

Vesi- tai viinileiliä käytettiin nesteen säilömiseen ja kuljettamiseen. Leili oli saviastiaa kevyempi eikä se rikkoutunut yhtä helposti. Leili ei kuitenkaan sopinut veden tai viinin pitkäaikaiseen säilytykseen, koska neste alkoi maistua nahalta.

Vesileilejä voitiin käyttää vain rajatun ajan. Vanhetessaan nahka alkoi kuivua ja halkeilla (katso esimerkiksi Joos. 9:4).

Turkije, Charan, waterzak

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä