Suomen Pipliaseura

Keramiikka ja puhtauslait

Juutalaisessa laissa on kaksi kohtaa, joissa puhutaan keramiikasta ja puhtaudesta.

Neljäs Mooseksen kirja 31

4.Moos. 31:22-23 sanotaan: ”Teidän on käytettävä tulessa kulta, hopea, pronssi, rauta, tina ja lyijy, kaikki, mikä kestää tulta, ja niin se tulee puhtaaksi. Lisäksi ne tulee vielä puhdistaa puhdistusvedellä, ja sillä on puhdistettava myös kaikki, mikä ei kestä tulta.” Tämän lain mukaan saastuneen keramiikkaesineen voi siis puhdistaa tulen ja veden avulla.

Kolmas Mooseksen kirja 11

3.Moos. 11:33 sanotaan: ”Mutta saviastia, johon saastainen eläin on pudonnut, on rikottava. Myös kaikki, mitä astiassa on, tulee epäpuhtaaksi.” Tämän mukaan saastunutta keramiikkaa ei siis voi pudistaa, vaan se tulee rikkoa.

Keramiikkalöydöt

Keramiikkaesineitä on löydetty erityisesti mikve-puhdistautumisaltaiden läheltä. Nämä ehjinä säilyneet esineet ovat peräisin 100-luvulta eKr. ja ensimmäisen vuosisadan alusta eKr. On mahdollista, että esineet oli puhdistettu Neljännen Mooseksen kirjan 31. luvussa annetun lain mukaisesti.

Tuon ajan jälkeen mikveistä tai niiden läheltä ei ole löydetty ehjiä keramiikkaruukkuja. On kuitenkin löydetty ruukkuja, joissa on reikiä. Tämä näyttää olevan Mooseksen kolmannen kirjan 11. luvussa annettujen säännösten mukaista.

Tämä saattaa tarkoittaa, että ensimmäisellä vuosisadalla eKr. siirryttiin keramiikan ja puhtauden osalta noudattamaan Kolmannen Mooseksen kirjan tiukempia määräyksiä. Kehitys tapahtui samaan aikaan, kun kiviastioiden käyttö lisääntyi.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä