Suomen Pipliaseura

Värjäys

Kankaat kudottiin tavallisimmin villasta ja pellavasta. Pellavasta tehtiin liinavaatteet, ja sen luonnollinen väri oli harmahtavan valkoinen. Yleensä pellavaa ei värjätty vaan se valkaistiin.

Villalla on useita luonnollisia värejä valkoisesta tumman ruskeaan ja mustaan. Villaa myös värjättiin. Ilmeisesti Mesopotamiassa värjättiin kankaita jo 2000-luvulla eKr.

Väriaineet

Vanhoina aikoina väriaineita valmistettiin kasveista, eläimistä tai mineraaleista. Väriaineen valmistusohje oli usein sukupolvelta toiselle periytyvä perhesalaisuus. Tunnettuja värjäyksessä käytettyjä kasveja olivat esimerkiksi värimorsinko (sininen), värimatara (punainen) ja sahrami (keltainen). Punaista väriä valmistettiin myös pienistä kokenillikirvanaaraista. Purppuran valmistamisessa käytettiin muun muassa purppurakotiloiden (murex) limaeritettä. Tämä oli hyvin kallista: kokeet ovat osoittaneet, että 1,5 grammaa puhdasta purppuraväriä vaatii 12000 kotiloa.

Tuotantopaikat

Jerusalemissa kaikkien värjääjien työpajat sijaitsivat lähekkäin samalla alueella. Värjäämöt edellyttivät ympäristöltä tiettyjä ominaisuuksia. Esimerkiksi vettä tuli olla lähellä riittävästi. Väriaineita valmistettiin myös Jerusalemin ulkopuolella. Foinikian kaupungit Tyyros ja Sidon olivat kuuluisia purppuravärin tuotannostaan. Apostolien teoissa Ap. t.16:14 kerrotaan Tyatirasta kotoisin olleesta Lydiasta, joka kävi kauppaa purppurakankailla.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä