Suomen Pipliaseura

Vesisäiliö

Vesisäiliö tai -varasto oli tila, jossa säilytettiin vettä kuivia kuukausia varten. Yleensä vesisäiliöt louhittiin kallioon, mutta joskus käytettiin myös valmiita luonnonluolia. Vesisäiliö saattoi olla jopa 6 metriä halkaisijaltaan ja 6 metriä syvä, joskus suurempikin.

Sijainti

Joskus vesisäiliö tehtiin kaupungin ulkopuolelle paikkaan, jonne vettä oli helppo kerätä. Niissä paikoissa, joissa asui paljon ihmisiä, vesisäiliöt sijaitsivat talojen alla.

Materiaali

Vesisäiliöissä käytettiin erityisen kovaa kivilajia, jotta vesi ei vuotaisi siitä ulos. Myöhempinä aikoina vesisäiliön sisäpuoli peitettiin kipsikerroksella, jotta se oli tiivis ja halkeamat peittyivät. Jeremian kirjassa Jer. 2:13 kerrotaan: ”Minun kansani on tehnyt syntiä kaksin verroin: minut, elävän veden lähteen, se on hylännyt ja hakannut itselleen vesisäiliöitä, särkyviä säiliöitä, jotka eivät vettä pidä.”

Käyttö

Vettä saatettiin nostaa vesisäiliöstä yläkautta käsin. Säiliön sisään oli kuitenkin usein louhittu portaat, joita pitkin pääsi helposti veden äärelle. Kun vesi virtasi vesisäiliöön, tuli veden mukana myös likaa ja maa-ainesta. Ne vajosivat pohjalle ja muodostivat sinne hitaasti mutakerroksen. Jeremian kirjan Jer. 37:16 mukaan profeetta Jeremiaa pidettiin vankina tyhjässä mutaisessa vesisäiliössä.

Liittyvät raamatunkohdat

Jeremia 2.13 Jeremia 36.6

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä