Suomen Pipliaseura

Katto

Israelissa kattoa ei käytetty ainoastaan kattamaan taloa. Katto oli tasainen, joten sen päällä saattoi istua tai nukkua, ja sitä saattoi käyttää myös varastona.

Katon tehtävät

Kattoa käytettiin muun muassa eläinten rehun ja polttopuun varastointiin. Myös hedelmiä ja pellavaa kuivatettiin katolla. Sateella vesi kerättiin katolta talteen ja ohjattiin vesisäiliöön.

Ihmiset istuivat katolla rauhassa keskustelemassa, kuten Saul ja Samuel 1. Sam. 9:25. He nukkuivat siellä, kun ilma oli hyvin lämmin, kuten vakoojat Rahabin katolla Joos. 2:8.

Joskus katolla suoritettiin myös uskonnollisia rituaaleja. Jeremian kirjassa Jer. 32:29 kerrotaan, että israelilaiset polttivat katoilla suitsukkeita Baal-jumalalle ja juomauhreja muille vieraille jumalille.

Rakenne

Katto oli tehty puupalkeista, jotka oli laskettu puusta tai kivestä tehtyjen seinien tai pilarien päälle. Puisten kattopalkkien päälle asetettiin oksia tai olkinippuja. Päällimmäiseksi levitettiin kerros savea tai mutaa, joka painettiin kivisellä kaulimella tiiviiksi, ohueksi kerrokseksi. Pintakerros oli pidettävä hyvässä kunnossa, jotta vettä ei vuotanut sisään. Kattoon saattoi kaivaa aukon, kuten tekevät halvaantunutta Jeesuksen luo tuoneet miehet (Mark. 2:4).

Talojen katot olivat usein kasvillisuuden peitossa, koska ruohon tai muiden kasvien siemeniä päätyi ohueen mutakerrokseen. Ankarassa auringonpaisteessa ruoho kuitenkin kuihtui yleensä nopeasti. Kuten Ps. 129:6 sanotaan: ”He ovat kuin katolla kasvava ruoho, joka kuivuu heti oraalle ehdittyään”.

Roomalaisena aikana katteena saatettiin käyttää myös tiiliä tai laattoja, kuten Luukkaan evankeliumin Luuk. 5:19 kertomuksessa.

Portaat ja kaide

Talon kylkeen rakennettiin toisinaan kiviportaat, joita pitkin saattoi kiivetä katolle. Muissa tapauksissa käytettiin puisia tikkaita. Turvallisuussyistä katon reunaan tehtiin yleensä matala muuri tai reunus. Vanhassa testamentissa 5. Moos. 22:8 annetaan määräys: ”"Kun rakennat uuden talon, varusta katto reunuksella. Ellet tee reunusta ja joku putoaa katolta, vastuu hänen verestään tulee sinun ja talosi kannettavaksi.”

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä