Suomen Pipliaseura

Haarniska

Raamatussa mainitulla haarniskalla ei viitata koko ruumiin peittävään haarniskaan. Kyse on rinta- tai suomupanssarista.

Israelilaiset sotilaat eivät yleensä käyttäneet kehonsa suojana haarniskaa, vaan ainoastaan kilpeä. Raamatun kertomuksissa haarniskaa käyttävät pääasiassa kuninkaat ja armeijan komentajat.

Rintapanssari

Rintapanssari valmistettiin nahkasuikaleista ja metallista. Suikaleet oli kiinnitetty edestä toisiinsa, ja ne kiristettiin nauhoilla olkapäiden yli. Tämä suojeli vartalon yläosaa.

Rintapanssari oli peräisin Kreikasta. Säilyneiden kuvausten mukaan merikansat käyttivät rintapanssaria. Luultavasti myös filistealaiset kuuluivat merikansoihin, ja he saattoivat ensimmäisinä tuoda tämän haarniskan Israeliin. 

Suomuhaarniska

Suomuhaarniska oli nahasta valmistettu esiliina, johon oli kiinnitetty pieniä metallilevyjä limittäin. Se oli kevyempi ja joustavampi kuin rintahaarniska, ja sellaista käyttävät sotilaat saattoivat liikkua vapaammin. Suomuhaarniska oli erityisen tärkeä jousimiehille ja ratsumiehille, koska heillä ei ollut vapaata kättä kilven pitämiseen.

Suomuhaarniska oli Egyptissä käytössä jo 1400-luvulla eKr. Myös assyrialaiset käyttivät suomuhaarniskaa.

1. Kuninkaiden kirjassa 1. Kun. 22:34 kuvataan, miten Israelin kuningas Ahab kuoli nuoleen, joka osui hänen haarniskansa metallilevyjen väliin. Mahdollisesti nuoli osui Ahabin kainaloon, joka oli tunnetusti suomuhaarniskan heikko kohta.

Haarniska vertauskuvana

Muutamia kertoja Raamatussa käytetään haarniskaa myös vertauskuvana Jumalan oikeamielisyydestä (vanhurskaudesta). Jesajan kirjassa (%Jes. 59:17%} kerrotaan: "Vanhurskauden hän puki haarniskaksi ylleen, pelastuksen kypärän hän pani päähänsä, hän pukeutui koston vaatteisiin, kuin viittaan hän verhoutui kiivauteensa.". 1.Tessalonikalaiskirjeessä 1. Tess. 5:8, haarniska kuvaa kristittyjen valmistautumista Kristuksen tulemiseen: "meidän on pukeuduttava uskon ja rakkauden haarniskaan ja otettava kypäräksemme pelastuksen toivo."

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä