Suomen Pipliaseura

Kaupungin piiritys

Piiritystilanteessa vihollisen joukot ympäröivät koko kaupungin. Kukaan ei voinut mennä kaupunkiin tai poistua sieltä. Myöskään ruokaa tai vettä ei voitu kuljettaa kaupunkiin. Hyökkääjien tavoitteena oli saada kaupungin väestö antautumaan.Tästä syystä oli tärkeää, että kaupungissa oli vesilähde. Joskus kaivettiin tunneli kaupungin ulkopuolella olevalle lähteelle.

Hyökkäys piiritettyyn kaupunkiin

Mikäli pyrkimykset saada väestö antautumaan epäonnistuivat, kaupunkiin hyökättiin. Hyökkääjät yrittivät rikkoa kaupungin muurin erilaisilla tähän tarkoitukseen sopivilla laitteilla. Joskus he yrittivät kaivautua kaupunginmuurin alitse tai käyttivät tikkaita kiivetäkseen sen yli. Ensisijaisesti hyökkäys kohdistettiin kaupungin porttiin, koska se oli muurin heikoin kohta.

Muurinmurtajat ja piiritystornit

Muurinmurtajia käyttivät ensimmäisinä assyrialaiset. Niiden avulla he yrittivät hakata kaupungin muurin hajalle. He rakensivat myös puisia piiritystorneja, joissa oli pyörät alla. Piiritystornit työnnettiin kohti kaupungin muuria, jolloin sotilaat pystyivät ampumaan nuolisateen suoraan muurin yli kaupunkiin.

Piiritetyn kaupungin puolustus

Piiritetyn kaupungin asukkaat yrittivät puolustautua ampumalla muurilta ja muurissa olevista aukoista nuolia tai kiviä hyökkääjiä kohti. He heittivät myös palavia soihtuja puisten muurinmurtajien ja piiritystornien päälle sytyttääkseen ne tuleen. Joskus kaupunginmuureja vahvistettiin puisilla päällysrakenteilla, joiden päälle oli kiinnitetty kilpiä.

Piirityksen jälkeen

Kun piiritetty kaupunki oli valloitettu, kaupungin väestö usein tapettiin tai heidät vangittiin ja vietiin pois. Voittajat veivät mukanaan myös kaupungista ryöstettyjä arvoesineitä. Arkeologit ovat löytäneet useista kaupungeista suurten tulipalojen jälkiä. Tulipalot ovat saattaneet syntyä taistelujen aikana, mutta joskus valloitetut kaupungit tuhottiin tarkoituksellisesti taistelun jälkeen.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä