Suomen Pipliaseura

Ateria

Antiikin aikana ateriat nautittiin makuullaan, ei istuen. Pöydän ympärille järjestettiin kolme sohvaa hevosenkengän muotoon. Päät olivat pöytään päin, vasen kyynärpää nojasi tyynyyn ja jalkaterät olivat sohvan ulkopuolella. Ennen ateriaa kädet ja jalat pestiin. Ruokailuvälineenä saattoi olla lusikka, mutta usein syötiin valmiiksi paloiteltua ruokaa käsin. Haarukkaa ei tunnettu. Lautasia voitiin käyttää, mutta usein lautasen virkaa toimitti leipäpalanen.

Ruoka oli yleensä yksinkertaista. Ruokavalion perustan muodostivat leipä, oliivit ja viini. Oliiveista tehtiin yleensä öljyä, mutta niitä syötiin myös sellaisinaan. Pavut olivat merkittävä proteiinin lähde. Lihaa syötiin harvoin. Sitä oli tarjolla ainoastaan juhlissa. Kalaa syötiin useammin.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä