Suomen Pipliaseura

Aamos

Amos oli maanviljelijä Tekoan kaupungista, eteläisen Juudan kuningaskunnasta. Hän toimi profeettana pohjoisessa Israelin kuningaskunnassa kuningas Jerobeam II:n aikana noin 750 eKr.

Aamoksen kirja on nimetty hänen mukaansa. Se on yksi ”kahdentoista pienen profeetan” kirjoista.

Nimi Aamos

Nimi Aamos tarkoittaa ”kannateltua” tai ”tuettua”.

Profeetta Aamos ei ole sama henkilö kuin profeetta Jesajan isä Aamos ({Jes. 1:1%}). Heprean kielessä nämä kaksi nimeä äännetään eri tavalla.

Aamos Tekoasta

Amos oli lampaankasvattaja ja viikunanviljelijä Tekoan kaupungissa. Tekoa sijaitsi noin 15 kilometriä Jerusalemista etelään. Jumala kuitenkin antoi Aamokselle tehtäväksi lähteä pohjoiseen Israelin kuningaskuntaan ja profetoida siellä.

Israelin valtaeliitti ei ilahtunut Aamoksen kriittisistä sanoista. Betelin pappi Amasja sanoi hänelle: ”Näkijä, mene tiehesi ja palaa Juudaan! Profetoi siellä ja hanki leipäsi siellä!” (Amos 7:12). Mutta Aamos vastasi: ”En ole profeetta enkä profeetan oppilas, vaan karjankasvattaja ja metsäviikunoiden viljelijä.” (Amos 7:14)

Epäoikeudenmukaisuus ja eriarvoisuus

Aamoksen aika oli kohtuullisen rauhallista ja vaurasta aikaa Israelissa ja Juudassa. Lähinnä rikkaat ihmiset hyötyivät siitä. Rikkaat käyttivät köyhiä ihmisiä hyväkseen. Aamos arvosteli profetioissaan yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuutta ja eriarvoisuutta. Hän arvosteli myös vaurauden muita kielteisiä seurauksia, kuten ahneutta, irstautta, korruptiota ja epäjumalanpalvelusta.

Aamos varoitti kansaa myös siitä, että Jumala rankaisee epäoikeudenmukaisuuden. Hän sanoi, että viholliset tuhoavat pääkaupunki Samarian ja ryöstävät loisteliaat palatsit (Aam. 3:11-15).

Tämä profetia toteutui vuonna 722 eKr., kun assyrialaiset valloittivat ja ryöstivät Samarian kaupungin. Se merkitsi pohjoisen Israelin kuningaskunnan loppua.

Liittyvät raamatunkohdat

Tobit (apokr.) 2.6 Aamos 1.1

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä