Suomen Pipliaseura

Paavalin sanoma vapaudesta ja tasa-arvosta

Paavalin sanomaan liittyi keskeisesti viesti vapaudesta. Kristittyjen ei pitänyt huolehtia, vaan he olivat vapaita ja saivat elää Jumalan varassa ja Kristuksen yhteydessä.

Paavalin sanomaan liittyi myös viesti tasa-arvosta. Vaikka maan päällä esiintyi ihmisten kesken kaikenlaisia eroja, Jumalalle jokainen oli yhtä arvokas.

Kristityt ovat vapaita ihmisiä

Paavalin mukaan kaikki maan päällä elävät ihmiset olivat erilaisten voimien, kuten synnin ja kuoleman, orjia. Yksikään ihminen ei elänyt vapaana, vaan kaikki sallivat syntisten halujen johdattaa heitä (Room. 7:5-6 ja Gal. 5:16-21). Juutalaisten elämää hallitsivat lisäksi Mooseksen lait ja ei-juutalaisten elämää surkeat alkuvoimat ("epäjumalat") (Gal. 4:1-11).

Jeesus Kristus oli kuitenkin vapauttanut kristityt kaikista näistä väkevistä voimista. He eivät olleet enää orjia, vaan vapaita (Gal. 4:21-5:1). Vapaus toteutui elämässä Kristuksen yhteydessä, jolloin ihmisen tuli toteuttaa elämässään lähimmäisenrakkautta.

Kaikki ihmiset ovat erilaisia / Jokainen ihminen on erilainen

Maan päällä monet asiat erottivat ihmIset toisistaan: muun muassa rotu, perhetausta, sukupuoli ja koulutus. Kaikkien ihmisten tuli myös noudattaa asuinmaansa yhteiskunnan arvoja. Tässä Paavali mukautui aikansa yleiseen ajatteluun.

Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia

Paavali korosti, että Jumalalle ei ollut merkitystä, oliko ihminen juutalainen tai ei-juutalainen, mies tai nainen, orja tai vapaa (Room. 10:12, 1. Kor. 12:13 ja Gal. 3:28). Jumalalle kaikki ihmiset olivat yhdenvertaisia. Vaikka orjat pysyivät orjina, hekään eivät kristittyinä olleet muita vähäarvoisempia (Filem. 1:16).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä