Suomen Pipliaseura

Paavalin kääntyminen

Topic_2518_Apostolien tekojen kirjoittaja antaa yksityiskohtaisen kuvauksen Paavalin kääntymisestä kristinuskoon. Hän kertoo tämän Paavalin elämään liittyvän tapahtuman peräti kolme kertaa. Useat raamatuntutkijat epäilevät kertomusten historiallista luotettavuutta. Paavali itse kertoo kirjeissään vain vähän omasta kääntymisestään.

Kääntyminen Paavalin omissa kirjeissä

Kirjeissään Paavali kirjoittaa omasta kääntymisestään vain kolmessa kohdassa lyhyesti: 1. Kor. 9:1, 1. Kor. 15:8 ja Gal. 1:15-16. Näissä teksteissä kerrotaan, että jossakin vaiheessa Paavali ”näki” Jeesus Kristuksen ilmestyksessä tai unessa.



Paavali ei pitänyt tätä tapahtumaa kääntymisenä toiseen uskontoon vaan ”kutsumisena”. Juutalaisena hän pysyi yhä uskollisena Israelin Jumalalle. Kyse oli siitä, että hänelle annettiin tehtäväksi julistaa evankeliumia Jeesuksesta Kristuksesta, Jumalan pojasta, erityisesti ei-juutalaisille.

Paavalin kääntyminen Apostolien tekojen 9. luvussa

Myös Apostolien tekojen kirjoittaja näkee Paavalin kääntymisen lähinnä ”kutsuna” apostoliksi. Ap.t. 9:1-19 hän kertoo, miten Paavali oli matkustanut Damaskokseen vangitsemaan kristittyjä. Juuri ennen Damaskosta Paavali sai ilmestyksen, jossa Jeesus puhui hänelle. Damaskoksessa hän tapasi erään Ananiaan, otti vastaan Pyhän Hengen ja sai kasteen.

Paavalin kääntyminen Apostolien tekojen 22. luvussa

Ap.t. 22:1-21 Paavali puolustaa itseään juutalaisryhmää vastaan. Tässä yhteydessä hän puhuu Damaskoksen lähellä kokemastaan ilmestyksestä. Hän kertoo, miten Ananias myöhemmin kutsui hänet julistamaan evankeliumia kaikille ihmisille. Hän kertoo kokeneensa toisen ilmestyksen myöhemmin Jerusalemissa. Tuossa ilmestyksessä Jeesus Nasaretilainen antoi hänelle tehtäväksi julistaa evankeliumia ei-juutalaisille kaikkialla.

Paavalin kääntyminen Apostolien tekojen 26. luvussa

Ap.t. 26:1-23 Paavali puolustaa itseään kuningas Agrippa II:n edessä. Jälleen kerran hän puhuu Damaskoksen lähellä kokemastaan ilmestyksestä. Tällä kertaa hän ei mainitse mitään Ananiaasta, mutta kertoo tarkasti, kuinka Jeesus antoi hänelle tehtäväksi saarnata evankeliumia ei-juutalaisille.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä