Suomen Pipliaseura

Joosef (Jaakobin poika)

Joosef oli Jaakobin ja Raakelin vanhin poika sekä Benjaminin täysveli. Hänen veljensä möivät hänet orjaksi Egyptiin. Siellä Joosef varoitti faraota ja kehotti tätä ryhtymään toimiin tulevan nälänhädän varalta. Faraon aloitteesta hän järjesti myös perheensä muuton Egyptiin.

Nimi Joosef 

Nimi Joosef tarkoittaa ”Herra lisää”. Hänen äitinsä Raakel oli pitkään lapseton. Joosefin syntyessä hän sanoi: ”Antakoon Herra minulle vielä toisen pojan.” (1. Moos. 30:24). Niinpä hän antoi pojalle nimeksi ”Joosef”. Raakel ja Jaakob saivat toisen pojan, joka sai nimen Benjamin

Toinen tunnettu Joosef-niminen henkilö Raamatussa on Joosef, Marian aviomies.

Joosef unennäkijänä 

Joosefin veljet olivat hänelle kateellisia, koska hän oli isänsä suosikki. Heitä myös ärsyttivät Joosefin unet, joissa veljet kumarsivat häntä.

Veljet halusivat murhata Joosefin, mutta lopulta he möivät hänet orjaksi kauppiaille, jotka veivät Joosefin Egyptiin. Egyptissä Joosef päätyi vankilaan, koska hänen isäntänsä vaimo esitti vääriä syytöksiä häntä kohtaan.

Joosef tulkitsee unia

Vankilassa Joosef tulkitsi faraon viinurin ja leipurin unet. Kun Egyptin farao eräänä yönä näki outoja unia, hän haetti Joosefin vankilasta tulkitsemaan unia. Unien perusteella Joosef varoitti faraota, että suuri nälänhätä oli tulossa ja että faraon oli varastoitava riittävästi viljaa.

Kun nälänhätä puhkesi, Joosefin veljekset tulivat Egyptiin ostamaan viljaa. Joosefista oli tällä välin tullut yksi Egyptin vaikutusvaltaisimmista miehistä, ja faraon aloitteesta hän käski veljiään tuomaan Egyptiin koko perheensä.

Jaakobin siunaus

Yhtenä Jaakobin kahdestatoista pojasta Joosef sai Jaakobin siunauksen ennen tämän kuolemaa. Jaakob sanoi Joosefille, että hänen jälkeläisensä tulevat olemaan kuin ”nuori hedelmäpuu”, koska hän oli valittu veljiensä joukossa (1. Moos. 49: 22-26).

Joosefin jälkeläiset jakautuivat pääosin kahteen haaraan, hänen vanhimman poikansa Manassen ja nuoremman poikansa Efraimin heimoihin, joilla kummallakin oli oma alueensa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä