Suomen Pipliaseura

Juuda (Jaakobin poika)

Juuda oli Jaakobin ja Lean neljäs poika. Hän on Israelin tärkeimmän heimon kantaisä ja kuningas Daavidin esi-isä. Juuda keksi suunnitelman Joosefin orjaksi myymisestä, mutta hän oli myös valmis menemään orjaksi Benjaminin sijasta.

Nimi Juuda

Nimen Juuda merkitystä ei tunneta. Juudan syntyessä hänen äitinsä Lea sanoi: ” Vihdoinkin saan ylistää Herraa.” (1. Moos 29:35). Näin hän antoi pojalle nimeksi ”Juuda”.


Juuda makasi tietämättään miniänsä Tamarin kanssa, koska tämä oli pukeutunut prostituoiduksi. Tamar tuli raskaaksi ja sai kaksoset. Heistä vanhempi, Peres, oli kuningas Daavidin esi-isä. Tämän saman sukulinjan kautta Juuda oli myös yksi Jeesuksen esi-isistä (Matt. 2:5).

Juuda ja Joosef

Kertomuksissa Jaakobin lapsista Juuda suostutteli veljensä olemaan tappamatta Joosefia ja myymään hänet sen sijaan kauppiaille, jotka olivat matkalla Egyptiin (1. Moos. 37:26-27).


Myöhemmin hän vakuutti isänsä Jaakobin siitä, että Benjamin voi lähetä mukaan toiselle matkalle Egyptiin. Juuda vannoi antavansa oman elämänsä Benjaminin sijasta (1. Moos. 43:8-14). Benjaminia syytettiin arvokkaan kupin varastamisesta ja hän oli siitä syystä joutumassa Egyptissä orjaksi, jolloin Juuda tarjoutui hänen tilalleen.

Juudan heimo

Nimi Juuda voi viitata Juudan heimoon, jonka kantaisä Juuda oli. Tällä nimellä kutsuttiin myös aluetta, jonne Juudan jälkeläiset asettuivat asumaan. Juudan alue sijaitsi Israelin eteläosassa ja se muodosti yhdessä Benjaminin alueen kanssa eteläisen Juudan kuningaskunnan perustan.

Jaakobin siunaus

Yhtenä Jaakobin kahdestatoista pojasta Juuda sai Jaakobin siunauksen ennen tämän kuolemaa. Jaakob antoi Juudalle esikoiselle kuuluvan siunauksen, vaikka tämä oli vasta hänen neljäs poikansa. Hän sanoo Juudalle: ”Juuda, veljesi ylistävät sinua. Sinun kätesi on iskevä vihollistasi niskaan, sinun isäsi pojat kumartavat sinua.” Jaakob vertasi Juudan jälkeläisiä leijonaan. Heistä tulee mahtavia ja he tulevat hallitsemaan Israelia (1. Moos. 49:8-12).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä