Suomen Pipliaseura

Ruuben

Ruuben oli Jaakobin ja Lean vanhin poika. Hän oli yksi Israelin kansan kantaisistä. Ruuben oli Jaakobin vanhin poika, mutta hän menetti esikoisoikeutensa. Hän esti muita veljeksiä murhaamasta nuoremman veljensä Joosefin. 

Nimi Ruuben

Nimi Ruuben tarkoittaa ”katso, poika!” Ruubenin syntyessä hänen äitinsä Lea sanoi: "Herra on nähnyt minun kurjuuteni. Nyt mieheni alkaa rakastaa minua." (1. Moos. 29:32). Näin hän antoi pojalle nimeksi ”Ruuben”. 

Ruuben ja Bilha

Äitinsä Topic_1785_Raakelin kuoleman jälkeen Ruuben makaa Bilhan kanssa, joka oli Raakelin orjatar ja hänen isänsä Jaakobin jalkavaimo. Kun Jaakob kuulee tästä, hän ei välittömästi ryhdy mihinkään toimiin (1. Moos. 35:22).

Ruuben ja Joosef

Ruuben esti muita veljeksiä murhaamasta nuoremman veljensä Joosefin. Veljet olivat mustasukkaisia Joosefille, koska hän oli isänsä suosikki. Kun Joosef eräänä päivänä tulilampaita paimentavien veljiensä luo, nämä halusivat murhata hänet, mutta Ruuben ehdotti, että he sen sijaan heittäisivät hänet tyhjään kaivoon.


Hän aikoi hakea Joosefin myöhemmin pois ja viedä hänet takaisin isänsä luo. Kun Ruuben oli vähän aikaa poissa, Juuda ja hänen muut veljensä möivät Joosefin ohi kulkeneille kauppiaille, jotka veivät hänet Egyptiin ja möivät hänet siellä orjaksi (1. Moos. 37:21-30).

Ruubenin heimo

Nimi Ruuben voi viitata Ruubenin heimoon, jonka kantaisä Ruuben oli. Se oli myös nimitys alueelle, jonne Ruubenin jälkeläiset asettuivat asumaan. Tämä maa-alue sijaitsi Israelin eteläosassa, Jordanjoen itäpuolella.

Jaakobin siunaus

Ruuben sai siunauksen yhtenä Jaakobin kahdestatoista pojasta ennen tämän kuolemaa. Jaakob ei kuitenkaan enää pitänyt Ruubenia esikoisenaan. Hän lausui Ruubenille: ”Mutta olet kuin kuohuva puro, siksi et säilytä ensimmäistä sijaasi. Sinä nousit isäsi vuoteelle, häpäisit minun makuusijani” (1. Moos. 49:4).


Kun Ruuben oli menettänyt vanhimman pojan esikoisoikeutensa, esikoisen siunauksen sai lopulta Jaakobin neljäs poika Juuda.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.10
Seuraa meitä