Suomen Pipliaseura

Benjamin

Benjamin oli Jaakobin ja Raakelin nuorempi poika. Hän oli yksi Israelin kansan esi-isistä. Hän oli veljensä Joosefin kanssa isänsä Jaakobin suosikki.

Nimi Benjamin

Nimi Benjamin tarkoittaa ”oikean käden poika” tai ”onnen poika”. Oikea viittaa tässä tapauksessa myös etelään. Kun hänen äitinsä Raakel tunsi, ettei tule selviämään synnytyksestä, hän antoi pojalleen nimen ”Benoni”. Se tarkoittaa ”surun poikaa”. Mutta hänen isänsä Jaakob antoi hänelle nimen ”Benjamin” (1. Moos. 35:16-18).

Benjamin oli Jaakobin nuorin poika. Koska Benjamin ja Joosef syntyivät Jaakobin ollessa jo vanha, hän rakasti heitä enemmän kuin muita lapsiaan (1. Moos. 37:3).

Benjamin ja Joosef

Kymmenen muuta veljestä olivat kateellisia Joosefille, joten he myivät hänet orjaksi Egyptiin. Vuosia myöhemmin he lähtivät Egyptiin ostamaan viljaa. He eivät tienneet, että Joosefista oli tällä välin tullut yksi maan vaikutusvaltaisimmista miehistä, eivätkä he tunnistaneet häntä.

Ensimmäisellä matkallaan veljekset eivät ottaneet Benjaminia mukaan, koska heidän isänsä pelkäsi, että tälle tapahtuu jotakin. Seuraavalla kerralla Joosef käski veljiään tuomaan myös Benjaminin mukanaan. 

Testatakseen veljiään Joosef piilotti arvokkaan kupin Benjaminin viljasäkkiin. Kun kävi selväksi, että Juuda ja muut veljekset olivat valmiita puolustamaan Benjaminia, Joosef paljasti veljilleen, kuka hän todellisuudessa oli.

Benjaminin heimo

Nimi Benjamin voi viitata Benjaminin heimoon, jonka kantaisä Benjamin oli. Tällä nimellä kutsuttiin myös aluetta, jonne Benjaminin jälkeläiset asettuivat asumaan. Tämä alue oli Israelin keskiosassa, Juudan alueen pohjoispuolella.

Jaakobin siunaus 

Yhtenä Jaakobin kahdestatoista pojasta Benjamin sai Jaakobin siunauksen ennen tämän kuolemaa. Jaakob vertasi Benjaminin jälkeläisiä ”saalistaviksi susiksi” (1. Moos. 49:27). 

Benjaminin siunaus muistuttaa Juudan siunausta, jossa tätä verrataan leijonaan. Nämä kaksi heimoa vaelsivat usein yhdessä, ja Juuda oli yleensä se, joka suojeli Benjaminia. Myös heimojen asuinalueet sijaitsivat lähellä toisiaan ja muodostivat eteläiseksi Juudan kuningaskunnaksi kutsutun alueen ytimen.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä