Suomen Pipliaseura

Usko Uudessa testamentissa

Uudessa testamentissa ”usko” oli termi, jolla kristityt viittasivat vakaumukseensa. ”Uskollisia” olivat ihmiset, jotka uskoivat Jumalaan ja pelastukseen, jonka hän toi poikansa Jeesuksen Kristuksen kautta.

”Uskollisuutta” tarkoittavat sanat

Kreikan sanat

pistis

(”usko”) ja

pisteuo

(”uskoa”) tarkoittavat yleensä luottamusta johonkin ja jonkin henkilön tai asian uskomista. Uudessa testamentissa näillä sanoilla on usein erityinen merkitys: usko Jumalaan ja Jeesukseen Kristukseen.


Usko Jumalaan ja hänen poikaansa Jeesukseen Kristukseen on Uuden testamentin pääaihe. Aihe saa kuitenkin erilaisia korostuksia eri kohdissa Uutta Testamenttia.

Usko kolmessa ensimmäisessä evankeliumissa

Kolmen ensimmäisen evankeliumin kuvauksissa Jeesuksen opetuksesta näkyy Vanhan testamentin vaikutus siinä, mitä ”uskolla” ymmärretään. Jeesus rinnastaa uskon ja luottamuksen Jumalaan. Hän kannustaa ihmisiä luottamaan Jumalaan Isänä ja kuninkaana sekä hänen parantavaan ja pelastavaan voimaansa.

Usko Johanneksen evankeliumissa

Johanneksen evankeliumissa ja kirjeissä uskolle annetaan älyllisempi merkitys. Usko Kristukseen rinnastuu Kristuksen tuntemiseen: sen hyväksymiseen, että hän on Messias ja Jumalan Poika.

Usko Paavalin kirjeissä

Paavali painottaa uskon tärkeyttä ihmiskunnalle. Ihminen pääsee suhteeseen Jumalan kanssa, kun hän uskoo (Room 1:17).

Usko Heprealaiskirjeessä

Kirjeessä heprealaisille usko on tietoisuutta Jumalasta ja näkymättömästä, ikuisesta maailmasta. Heprealaiskirje Hepr. 11:1 ilmaisee tämän seuraavasti: ”Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.”

Usko Jaakobin kirjeessä

Jaakobin kirjeessä arvostellaan uskoa, johon ei sisälly moraalia. Usko ilman tekoja oli hyödytön: uskon ja tekojen oli kuljettava käsi kädessä (Jaak. 2:14-22).

Usko pastoraalikirjeissä, Juudaksen kirjeessä ja Ilmestyskirjassa

Pastoraalikirjeet, Juudaksen kirje ja Ilmestyskirja viittaavat ”uskolla” kristilliseen vakaumukseen. Kirkko tuli yhä tietoisemmaksi asemastaan ympäristössä, joka ei ollut kristillinen. Se tunsi tarvetta taistella uskon puolesta ja pitää siitä kiinni (Juud. 1:3).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä