Suomen Pipliaseura

Uskollisuus Uudessa testamentissa

Uudessa testamentissa 'uskollisuus' on arvo, johon ihmisen pitäisi pyrkiä suhteessaan muihin ihmisiin. Uskollisuus mainitaan myös Jumalan ja Kristuksen keskeisenä tunnusmerkkinä. Lisäksi uskovia kehotetaan olemaan uskollisia uskossaan, vaikka he kohtaisivat siinä vastoinkäymisiä.

”Uskollisuutta” tarkoittavat sanat

Uudessa testamentissa 'uskollisuutta’ tarkoittava kreikankielen sana on pistis. 'Uskollisuuden' lisäksi tämä sana voi tarkoittaa ”usko” ja ”luottamus”.

Uskollisuus ja luotettavuus ihmisten välisissä suhteissa

Uuden testamentin mukaan ihmisten tuli olla luotettavia ja rehellisiä suhteessa toisiinsa. Ihmisten tuli olla uskollisia totuudelle ja toisilleen. Matteuksen evankeliumissa Matt. 24:45-47 kerrotaan myönteisessä sävyssä uskollisesta palvelijasta, joka huolehtii isäntänsä maatilasta tämän ollessa poissa.

Toisessa Timoteuksen kirjeessä 2. Tim. 2:2 sanotaan: ”Kaikki, mitä olet monien todistajien läsnä ollessa minulta kuullut, sinun tulee uskoa luotettaville ihmisille, jotka pystyvät myös opettamaan muita”.

Jumalan ja Kristuksen uskollisuus

Sekä Vanhassa että Uudessa testamentissa 'uskollisuus' kuvataan Jumalan keskeisenä tunnusmerkkinä: Jumalan uskollisuus tarkoittaa, että ihmiset voivat luottaa häneen ehdoitta (katso 1. Kor. 10:13). Jumala pysyy uskollisena jopa silloin, kun ihmiset eivät ole uskollisia (Room. 3:3.

Uudessa testamentissa myös Kristusta kutsutaan ”uskolliseksi” (Hepr. 3:2). Myös Kristus pysyy uskollisena, vaikka hänen kansansa on uskoton ({%2. Tim. 2:13%): ”Jos olemme uskottomia, hän pysyy silti uskollisena, sillä omaa olemustaan hän ei voi kieltää.”

Uskollisuus uskolle

Sana pistis viittaa usein uskollisuuteen Jeesusta Kristusta kohtaan. Sana ”uskollinen” liittyy usein sellaisiin käsitteisiin kuin päättäväisyys ja sitkeys. Esimerkkinä tästä on Ensimmäisen tessalonikalaiskirjeen jae 1. Tess. 1:3: ”Jumalamme ja Isämme edessä me lakkaamatta muistelemme sitä, kuinka usko on saanut teidät toimimaan ja rakkaus näkemään vaivaa ja kuinka kärsivällisesti te panette toivonne Herraamme Jeesukseen.”

Tällaisissa kohdissa on vaikea päätellä, pitäisikö sana pistis kääntää ”usko” vai 'uskollisuus' (katso Hepr. 6:12 ja Ilm. 17:14). Näissä kahdessa jakeessa sanalla on molemmat merkitykset.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.12
Seuraa meitä