Suomen Pipliaseura

Toivo Uudessa testamentissa

Uudessa testamentissa, "toivo" viittaa vakaumukseen tai odotukseen, että Jumala lunastaa antamansa lupaukset.

”Uskollisuutta” tarkoittavat sanat

”Toivoa” tarkoittava kreikankielinen sana on

elpis

. Verbi

elpidzo

 tarkoittaa "toivoa" merkityksessä, että lasketaan jonkin varaan, odotetaan jotakin tapahtuvaksi. Uuden testamentin kirjoittajat käyttivät näitä sanoja kertoessaan, että Jumala tulee täyttämään lupauksensa.



Vaikka sanat "toivo" ja "toivoa" eivät esiinny yhtä usein jokaisessa kirjassa, Jumalaan tai Jeesukseen Kristukseen asetettu toivo nousee esiin läpi koko Uuden testamentin.

Toivo evankeliumeissa

Evankeliumeissa toivo on Jumalan valtakunnan pikaisen tulemisen odotusta. Vanha Simeon odottaa innolla hetkeä, jolloin Jumala pelastaa Israelin (Luuk. 2:25-26) ja profeetta Anna odottaa Jerusalemin vapauttamista (Luuk. 2:38).



Jeesuksen seuraajat odottivat Jumalan valtakuntaa, jonka Johannes Kastaja ja Jeesus olivat ilmoittaneet olevan käsillä (Matt. 3:2 ja Matt. 4:17). He olivat vakuuttuneita, että Vanhan testamentin Jumalan lupaukset täytetään, kun Messias pian tulee.



Jeesuksen ylösnousemuksen jälkeen uskovat odottivat innolla hänen paluutaan. He odottivat hänen paluutaan, aivan kuten palvelijat odottavat isäntänsä palaavan häistä kotiin (Luuk. 12:36).

Toivo Paavalin kirjeissä

Paavalin kirjeissä toivo on vakaata uskoa siihen, että Jumala lunastaa lupauksensa. Jumala on luvannut uskoville, että hän pelastaa heidät. Kristuksen kuoleman tähden Jumala antaa heille heidän syntinsä anteeksi ja iankaikkisen elämän.



Toivo ei koske vain ihmisiä, vaan myös muuta luomakuntaa. Jonakin päivänä Jumala vapauttaa maan ja lakkauttaa kuoleman vallan (Room. 8:18-27).

Toivo Heprealaiskirjeessä ja Ensimmäisessä Pietarin kirjeessä

Heprealaiskirjeet ja Ensimmäinen Pietarin kirje sisältävät merkkejä sorrosta, josta seurakunta kärsi kirjeiden syntyaikana. Tässä yhteydessä toivo on lujaa uskoa siihen, että Jumala pitää uskovista huolta.



Heprealaiskirjeen kirjoittaja toteaa, että ”toivo on elämämme ankkuri.” Se on ”luja ja varma "(Hepr. 6:19). Ensimmäisessä Pietarin kirjeessä 1. Piet. 1:13 vahvistetaan uskovia: ”Pitäkää ajatuksenne kirkkaina ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille annetaan Jeesuksen Kristuksen ilmestyessä.”

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.9
Seuraa meitä