Suomen Pipliaseura

Lähteet Paavalin elämästä

Apostoli Paavalin elämää ja työskentelyä tutkittaessa ollaan riippuvaisia kahdesta lähteestä: hänen omista kirjeistään ja Apostolien teoista. Lisäksi on useita myöhemmin kirjoitettuja apokryfisiä kirjoja, jotka kertovat tarinoita Paavalista – useimmat niistä eivät kuitenkaan sisällä luotettavaa tietoa Paavalista historian henkilönä.

Aidot Paavalin kirjeet

Vuosina 50-60 jKr. Paavali kirjoitti paljon kirjeitä. Useimmat raamatuntutkijat pitävät aitoina Paavalin kirjeinä seuraavia: Kirje roomalaisille, Ensimmäinen kirje korinttilaisille, Toinen kirje korinttilaisille, Kirje galatalaisille, Kirje filippiläisille, Ensimmäinen kirje tessalonikalaisille ja Kirje Filemonille.



Kirjeissään Paavali näyttäytyy asialleen omistautuneena evankeliumin julistajana. Hän ei anna koskaan periksi, vaikka kohtaa vastustusta ja joutuu itse hengenvaaraan (1. Kor.4:9-13; 2. Kor. 11:23-29). Paavali myös puolusti itseään lujasti, kun Jerusalemin kristityt hyökkäsivät häntä vastaan henkilökohtaisesti eivätkä pitäneet häntä oikeana apostolina.

Muut kirjeet

Raamatuntutkijat epäilevät monista eri syistä, ettei Paavali ole itse kirjoittanut kaikkia häneen nimiinsä pantuja kirjeitä. Näitä kirjeitä ovat: Kirje efesolaisille, Kirje kolossalaisille, Toinen kirje tessalonikalaisille, Ensimmäinen kirje Timoteukselle, Toinen kirje Timoteukselle ja Kirje Titukselle.



Näissä kirjeissä Paavali näyttäytyy apostolina, joka kampanjoi virheellisiä teologisia näkemyksiä vastaan. Samalla hän pyrkii luomaan selkeän ja lujan rakenteen seurakuntiin ”piispojen”, ”vanhimpien” ja ”diakonien” avulla.

Apostolien teot

Noin 30-40 vuotta Paavalin kuoleman jälkeen Apostolien tekojen kirjoittaja omisti suuren osan kirjasta Paavalin elämälle ja työlle. Raamatuntutkijat arvelevat, että Apostolien teot ei ole kaikin osin historiallisesti luotettava.


Kirjoittaja luonnehtii Paavalia henkilöksi, joka matkusti kaupungista toiseen saarnaamassa evankeliumia. Matkoillaan Paavali meni aina ensin juutalaisten luo. Vasta jos nämä olivat kieltäytyneet kääntymästä, Paavali meni ei-juutalaisten luo. Hänellä oli hyvät suhteet apostoleihin sekä Jeesuksen juutalaisiin seuraajiin Jerusalemissa ja hän teki useita ihmetekoja.

Apokryfiset kirjoitukset

Monissa myöhemmissä apokryfisissä kirjoituksissa Paavali kuvataan suurena miehenä. Hän teki paljon ihmeitä ja kuoli marttyyrina Roomassa keisari Neron hallituskaudella noin vuonna 60 jKr. Tieto marttyyrikuolemasta lienee oikea.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä