Suomen Pipliaseura

Vertaus: aiheet

Jeesuksen vertaukset kertovat Jumalan valtakunnasta). Jeesus käyttää vertauksia kertoakseen jotakin Jumalasta, viimeisestä tuomiosta tai itsestään.

Jumala, Jeesus ja lopun ajat

Vertauksien sisältö on usein ”teologinen”, eli ne valaisevat Jumalan toimia. Jumalan armo ja tuomio kuuluvat vertauksien aiheisiin. Samaan aikaan vertauksien sisältö on myös ”kristologinen”, eli ne osoittavat Jeesuksen merkityksen Messiaana. Vertaukset kertovat myös Jeesuksen tehtävästä ja ihmisten reaktioista hänen opetuksiinsa. Vertauksien sisältö on myös ”eskatologinen”: niissä kuvataan lopun aikoja ja viimeistä tuomiota.   

Erilaisia painotuksia

Vertauksilla on omia erityisiä painotuksia, mutta niiden välillä on myös yhtäläisyyksiä. Kertomuksen keinoin vertaukset auttavat ymmärtämään Jeesuksen opetuksen eri osia.

Tulkinnat

Läpi vuosisatojen vertauksia on luettu monin eri tavoin. Kaikki tulkinnat eivät tee oikeutta vertauksille. Vertauksia on luettava Jeesuksen juutalaisen elinympäristön taustaa vasten. Jeesuksen ja hänen ensimmäisten seuraajiensa juutalainen usko on avain vertausten ymmärtämiseen. Tästä näkökulmasta vertaus oli keino puhaltaa uusi elämä vanhaan viestiin. Se oli keino antaa juutalaiselle laille merkitys uudessa ajassa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä