Suomen Pipliaseura

Vertaus: lajityyppi

Jeesus käyttää usein vertauksia opetuksissaan. Nämä vertaukset ovat usein muodoltaan lyhyitä kertomuksia. Jotkut vertaukset ovat lyhyitä ja yksinkertaisia, toiset pitkiä ja monimutkaisia. Jokaisen vertauksen sanoma on kuitenkin erityinen. Useimmat Raamatun vertauksista ovat Jeesuksen kertomia, mutta hän ei ollut ainoa, joka niitä käytti.

Sana vertaus

Hepreankielen vertausta tarkoittava sana on mašal. Termillä on laajempi merkitys, ja sitä käytetään myös esimerkiksi saduista ja sananlaskuista. Uudessa testamentissa vertausta tarkoittava kreikan sana on parabole.

Juutalainen perinne

Nykyään tunnemme vertauksen lajityypin lähinnä evankeliumeihin tallennetuista Jeesuksen vertauksista. Jeesus ei kuitenkaan ollut ainoa, joka käytti tätä tyylilajia. Myös Vanhassa testamentissa on vertauksia, ja myöhemmässä juutalaisessa kirjallisuudessa ne ovat yleisiä. Lisäksi Jeesuksen aikana oli muitakin opettajia, jotka käyttivät vertauksia.

Lajityyppi

Vertausten avulla pyritään tekemään jokin asia ymmärrettäväksi.  Jotakin tuttua asiaa käyttämällä yritetään selventää jotakin vähemmän tuttua. Kaikkien Uuden testamentin vertauksien muoto ei ole sama, mutta niiden yhteiset ominaisuudet antavat hyvä syyn kutsua kaikkia näitä lyhyitä kertomuksia vertauksiksi.

Aiheet

Jeesuksen vertaukset kertovat Jumalan valtakunnasta. Jeesus käyttää vertauksia kertoakseen jotakin Jumalasta, viimeisestä tuomiosta tai itsestään. Monissa vertauksissa keskitytään samoihin aiheisiin, mutta niiden sanoma voi silti olla eri. Vaikka vertauksissa on selviä yhtäläisyyksiä, jokaisessa on oma painotuksensa.

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä