Suomen Pipliaseura

Juutalaisten pääsiäinen Uudessa testamentissa

Uusi testamentti ei anna sääntöjä pääsiäisen vietosta, mutta juhlalla on tärkeä merkitys Jeesuksen kuolemaa ja ylösnousemusta koskevissa kertomuksissa.

Juutalaisten pääsiäinen evankeliumeissa

Pääsiäinen on mainittu evankeliumeissa monta kertaa. Se on selvästi pyhiinvaeltajien juhla. Esimerkiksi Luuk. 2:41 kertoo, että Joosef, Maria ja Jeesus matkustivat joka vuosi Jerusalemiin pääsiäisjuhlaan.

Myös Jeesuksen viimeiset päivät ennen hänen kuolemaansa ja ylösnousemustaan sijoittuvat pääsiäisjuhlan aikaan. Juhlan ensimmäisenä päivänä Jeesus aterioi oppilaidensa kanssa. Samana iltana Juudas kavaltaa hänet ja seuraavana päivänä hänet ristiinnaulitaan.

Juutalainen pääsiäinen ja kristillinen pääsiäinen

Varhaiskristillisessä seurakunnassa vietettiin edelleen juutalaista pääsiäistä, mutta 300-luvun alusta alkaen pääsiäisestä tuli erillinen kristillinen juhla. Tämä teki pääsiäisestä yhden varhaisen kirkon tärkeimmistä juhlista. Sitä vietettiin Jeesuksen ylösnousemuksen muistoksi. Lunastuksen ajatusta ei enää liitetty Egyptiin vaan Jeesuksen ylösnousemukseen.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä