Suomen Pipliaseura

Oikeamielisyys (Vanhurskaus) Vanhassa testamentissa: Ihmisten oikeamielisyys

Monissa kohdissa Vanhaa testamenttia korostetaan, että ihmisten tulee elää ”oikeamielisesti” tai että ihmisen tulee olla ”oikeamielinen”. Käsitteillä ”vanhurskaus”, ”oikeamielisyys” tai ”rehellisyys” on usein lainopillinen sävy. Ne voivat myös viitata sellaiseen oikeaan käyttäytymiseen, jota Jumala vaatii ihmisiltä. Lisäksi ”rehellisyys” tai ”oikeamielisyys” voidaan yhdistää kysymykseen, uskooko ja luottaako ihminen Jumalaan.


 


Oikeassa oleminen lain mukaan


 


Vanhassa testamentissa ”oikeamielisyys” viittaa usein oikeuden täytäntöönpanoon. Tällöin oikeamielisyydellä viitataan siihen, miten ihminen toimii suhteessa lakiin tai Jumalaan. Jos joku on ”vanhurskas”, ”oikeamielinen”, ”rehellinen” tai ”Oikeassa” laki on hänen puolellaan. Esimerkiksi Juuda sanoo Tamarille: ”Hän on oikeassa.” (1. Moos. 38:26 ). Tällä hän tarkoitti: lain mukaan Tamar oli oikeassa.


Kun ihmiset olivat ”oikeamielisiä” (eivät syyllisiä) tuomareiden piti ”julistaa heidät oikeamielisiksi” (syyttömiksi), toisin sanoen vapauttaa heidät 2. Moos. 23:7 ja 5. Moos. 25:1 ). Tuomarin piti jakaa oikeutta ”oikeamielisesti” ({%3. Moos 19.15 &}) eli puolueettomasti ja Jumalan tahdon mukaan.


 


Oikealla tavalla käyttäytyminen


 


Topic_1033_pakkosiirtolaisuutta edeltävät profeetat käyttävät usein ”oikeamielisyyttä” tarkoittavia heprean sanoja

tsedeq/tsedaqah

yhdessä sanan

mishpat

kanssa, joka tarkoittaa ”oikeusjärjestelmä” tai ”oikea”. Nämä sanat käännetään useimmiten ”oikeaksi” tai ”oikeamieliseksi”. Ne kuvaavat Jumalan luomaa oikeaa maailmanjärjestystä.


Se toteutuu vain, jos Jumala itse on kuningas (katso Jes. 32:1 ).  Ihmisten tulee kuitenkin noudattaa Jumalan lakeja ja toimia Jumalan järjestyksen mukaisesti. Tämä koskee kaikkia elämän ulottuvuuksia:


 

  • Yhteiskunta: Tulee luoda säädyllinen yhteiskuntajärjestys. Se tapahtuu huolehtimalla sorrettujen ja haavoittuvaisten ihmisten oikeuksista (2. Sam. 15:4 ja Psalmi 82:3 ). Tavallisten tuomareiden lisäksi myös kuninkailla on velvollisuus huolehtia tästä (Hoos. 13:10 ).
  • Uskonto: Jumalan palveleminen tulee suorittaa oikein, oikeilla rituaaleilla.

 


Hyvä suhde Jumalaan


 


Monissa Vanhan testamentin teksteissä oikeamielisyys merkitsee hyvää suhdetta Jumalaan. Se joka uskoo Jumalaan, luottaa häneen ja turvautuu häneen. Tällainen ihminen on oikeamielinen. {%Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa 15:6 Abramia kutsutaan oikeamieliseksi hänen uskonsa perusteella (katso myös Psalmi 37:39-40 ).



 

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.9
Seuraa meitä