Suomen Pipliaseura

Rakkaus Uudessa testamentissa

Uuden testamentin tärkein ”rakkautta” merkitsevä kreikan sana on

agape

. Uuden testamentissa Jumala osoittaa rakkautensa ihmisille ennen muuta uhraamalla poikansa. Usko Kristukseen saa ihmiset rakastamaan toisiaan.


 


Rakkaus synoptisissa evankeliumeissa


 


Mark.12:30-31 Jeesus sanoo, että kaksi tärkeintä käskyä ovat rakastaa Jumalaa ja rakastaa lähimmäistä. Jeesus teki toisesta käskystä vielä haastavamman korostaessaan, että ihmisten tulisi rakastaa myös vihollisiaan (Matt. 5:43-47 ).


 


Rakkaus Johanneksen evankeliumissa


 


Topic_2517_Johanneksen evankeliumissa rakkaus on vielä keskeisempi aihe kuin synoptisissa evankeliumeissa. Yksi Raamatun tärkeimpiä rakkautta käsitteleviä jakeita on Joh.3:16 . Siinä Jeesus sanoo oppilailleen:


 


 ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän”.



Ihmisten pitäisi vastata Jumalan rakkauteen rakastamalla toisiaan. Jeesus sanoo Johanneksen evankeliumissa 13:34-35:


 


”Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne!  Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne."


 


Johanneksen evankeliumissa selitetään myös Isän ja Pojan välistä rakkautta (esim. Joh. 14:31).


 


Rakkaus Paavalin kirjeissä


 


Rakkaus on keskeinen osa Paavalin opetusta. Jumala on ilmaissut rakkautensa ihmisiä kohtaan siinä, että Kristus kuoli meidän syntiemme tähden (Room. 5:8). Tämän uhrin ansiosta ne, jotka uskovat, voivat välttää Jumalan vihan. Paavali rohkaisee kristittyjä rakastamaan toisiaan (Room. 13:8). Hän kutsuu rakkautta Pyhän Hengen hedelmäksi (Gal. 5:22).



Rakkauden arvo ja suuruus ilmaistaan vaikuttava tavalla rakkauden ylistyslaulussa, joka löytyy 1. Kor. 13 . Siinä rakkaus kohotetaan jopa uskon ja toivon yläpuolelle.


 


Rakkaus Johanneksen kirjeissä


 


Johanneksen kolmen kirjeen tärkein aihe on rakkaus. Niissä rakkaus on uskon perusta: Jumala on rakkaus. Hän on osoittanut rakkautensa ihmiskunnalle lähettämällä ainoan poikansa maailmaan. Hänen Poikansa kautta ihmisten synnit on annettu anteeksi. Koska Jumala rakastaa ihmisiä niin paljon, heidän täytyy Jumalalle kuuliaisina myös rakastaa toisiaan (esim. 1. Joh. 4:8-11).

Tämä sisältö on tilaajakäyttäjille

Tilaajakäyttäjänä sinulle avautuu mm. lähes 1000 tausta-artikkelia sekä kaikki suomalaiset ääniraamatut.

Suomen Pipliaseurav.4.18.8
Seuraa meitä