Suomen Pipliaseura

Jumala pyhänä

Raamatussa Jumalaa sanotaan pyhäksi. Myös muita olentoja, ihmisiä, esineitä ja asioita sanotaan pyhiksi. Tällä tarkoitetaan, että ne on omistettu Jumalalle.

Jumala pyhänä

Vanhassa testamentissa Jumalaa kutsutaan ”pyhäksi” noin 100 kertaa. 36 tapauksessa käytetään ilmaisua ”Israelin Pyhä”.

Joissain Vanhan testamentin kirjoissa Jumalan pyhyydellä on vain vähäinen rooli. Näin on muun muassa 5 Mooseksen kirjassa, joka keskittyy kansan pyhyyteen. Muissa kirjoissa Jumalan pyhyys näyttelee tärkeää osaa. Esimerkiksi Jesajan kirjassa Jumalan pyhyys luo vahvan kontrastin ihmisten synneille.

Pyhät olennot ja esineet

Vanhassa testamentissa sana ”pyhä” liittyy myös

  • olentoihin, jotka ovat Jumalan läheisyydessä (esim. jakeessa Dan. 8:13)
  • ihmisiin, jotka Jumala on ottanut palvelukseensa (erityisesti Israelin kansa, ks. esim. 2 Moos. 19:6, mutta myös papit)
  • asioihin, jotka on erotettu Jumalan palvelemiseen, erityisesti temppelissä
  • paikkoihin, esim. Jerusalemia sanotaan pyhäksi kaupungiksi (Ps. 46:5)
  • ajankohtiin, esim. sapattiin.

Kristityt pyhinä

Myös Uudessa testamentissa ihmisiä ja asioita kutsutaan pyhiksi. Tämä tarkoittaa niiden liittymistä tavalla tai toisella Jumalaan. Pyhiin kuuluvat myös Kristus ja Jumalan Henki.

Kun kristittyjä kutsutaan pyhiksi, tarkoitetaan, että he ovat Jumalan kutsuma kansa. He uskovat Jeesukseen Kristukseen ja pitävät hänen käskynsä.

Kirjaudu sisään lukeaksesi tämän sisällön

Rekistetöitymällä saat käyttöösi useampia raamatunkäännöksiä, UT2020-äänikirjan ja käteviä lisätoiminnallisuuksia Raamatun lukemiseen.

Suomen Pipliaseurav.4.17.10
Seuraa meitä