Uusi testamentti 2020 (UT2020)
2

Tietäjien vierailu

21

2:1
Luuk. 2:4–7
Kun Jeesus oli syntynyt Juudean Betlehemissä kuningas Herodes Suuren aikana, Jerusalemiin saapui idästä tietäjiä, jotka tulkitsivat ennusmerkkejä. 2
2:2
Matt. 27:11,37
Mark. 15:2
»Missä on se juutalaisten kuningas, joka on juuri syntynyt?» he kysyivät. »Me näimme idässä hänen tähtensä ja tulimme osoittamaan hänelle kunnioitusta.» 3Tämän kuullessaan kuningas Herodes järkyttyi, ja koko Jerusalem alkoi kohista. 4Herodes kutsui koolle kaikki ylipapit ja oppineet ja kysyi heiltä, missä Kristus syntyisi. 5
2:5
Joh. 7:42
»Juudean Betlehemissä», he vastasivat. »Profeetan kirjassa näet sanotaan:

6’Sinä, Juudan Betlehem,

et suinkaan ole vähäisin heimosi johtajista.

Sinusta syntyy hallitsija,

joka paimentaa kansaani Israelia.’»

7Silloin Herodes kutsui tietäjät salaa luokseen ja kyseli heiltä tarkasti, milloin tähti oli ilmestynyt. 8Hän lähetti heidät Betlehemiin ja sanoi: »Menkää sinne ja ottakaa perusteellisesti selvää tästä lapsesta. Ilmoittakaa minulle, kun löydätte hänet, niin että minäkin voin tulla osoittamaan hänelle kunnioitustani.» 9Kuninkaan sanat kuultuaan tietäjät lähtivät matkaan. He huomasivat taivaalla saman tähden, jonka olivat nähneet idässä. Tähti johdatti heitä ja pysähtyi sen paikan ylle, missä lapsi oli. 10Tähden nähdessään tietäjät olivat riemuissaan. 11He menivät taloon, näkivät lapsen ja hänen äitinsä Marian ja heittäytyivät maahan osoittaakseen kunnioitustaan. Sitten he avasivat aarrearkkunsa ja antoivat lapselle lahjaksi kultaa, suitsuketta ja mirhaa, kallista voidetta.

12Tietäjät saivat unessa Jumalalta kehotuksen olla palaamatta Herodeksen luokse. Niinpä he menivät toista kautta takaisin omaan maahansa.

Pako Egyptiin

13Tietäjien mentyä Herran enkeli ilmestyi Joosefille unessa ja sanoi: »Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä ja pakene Egyptiin. Pysy siellä, kunnes ilmoitan toisin, sillä Herodes etsii lasta tappaakseen hänet.» 14Joosef nousi keskellä yötä, otti mukaansa lapsen ja hänen äitinsä ja lähti Egyptiin. 15He viipyivät siellä Herodeksen kuolemaan asti. Näin toteutui se, minkä Herra oli ilmoittanut profeetan kautta: »Egyptistä minä kutsuin poikani.»

Pikkulasten joukkomurha

16Herodes huomasi, että tietäjät olivat pitäneet häntä pilkkanaan. Hän raivostui ja lähetti miehensä tappamaan kaikki kaksivuotiaat ja sitä nuoremmat pojat Betlehemin alueelta. Ikäraja perustui siihen, mitä hän oli saanut selville tietäjiltä. 17Näin toteutuivat profeetta2:17 Profeetta tarkoittaa Jumalan tahdon ilmoittajaa. Uudessa testamentissa sanalla viitataan usein Vanhan testamentin profeettoihin, mutta myös eräitä Uuden testamentin ajan ihmisiä kutsutaan profeetoiksi. Jeremian sanat:

18»Ramasta kuuluu huuto,

itku ja kova valitus.

Raakel itkee lapsiaan

eikä kuuntele lohdutusta,

sillä heitä ei enää ole.»

Paluu Egyptistä

19Kun Herodes oli kuollut, Herran enkeli ilmestyi Joosefille unessa Egyptissä 20ja sanoi: »Nouse, ota lapsi ja hänen äitinsä ja mene Israelin maahan. Ne, jotka halusivat tappaa lapsen, ovat kuolleet.»

21Joosef nousi, otti lapsen ja hänen äitinsä ja lähti Israelin maahan. 22Juudean kuninkaana hallitsi Arkelaos isänsä Herodeksen seuraajana. Kuultuaan tästä Joosef pelkäsi mennä Juudeaan, mutta hän sai unessa Jumalalta kehotuksen mennä Galileaan. 23

2:23
Matt. 26:71
Luuk. 1:26,2:39,51
Joh. 1:46,19:19
Ap. t. 2:22,10:38,24:5
Siellä hän asettui kaupunkiin, jonka nimi on Nasaret. Näin toteutui profeettojen2:23 Profeetta tarkoittaa Jumalan tahdon ilmoittajaa. Uudessa testamentissa sanalla viitataan usein Vanhan testamentin profeettoihin, mutta myös eräitä Uuden testamentin ajan ihmisiä kutsutaan profeetoiksi. ennustus, että Jeesusta kutsutaan lisänimellä Nasaretilainen.