Uusi testamentti 2020 (UT2020)
11

Lasaruksen kuolema

111

11:1
Luuk. 10:38,39
Lasarus-niminen mies oli sairas. Hän asui sisartensa Marian ja Martan kanssa Betanian kylässä. 2
11:2
Joh. 12:3
Maria oli se, joka voiteli Herran jalat tuoksuöljyllä ja kuivasi ne hiuksillaan.

3Sisaret lähettivät viestin Jeesukselle: »Herra, rakas ystäväsi on sairaana.» 4Viestin saatuaan Jeesus totesi: »Ei tämä sairaus ole kuolemaksi vaan Jumalan kunniaksi. Se näyttää, miten kirkas on Jumalan Poika.»

5Jeesus oli kiintynyt Marttaan, hänen sisareensa ja Lasarukseen. 6Kuultuaan Lasaruksen olevan sairaana Jeesus pysyi vielä kaksi päivää aloillaan. 7Sitten hän sanoi oppilailleen:11:7 Kreikankielinen sana matētēs tarkoittaa muun muassa oppilasta tai opiskelijaa. UT:ssa sanalla viitataan pääasiassa Jeesuksen seuraajiin. Perinteisesti sana on suomennettu opetuslapsella, vaikka kyse onkin aikuisista ihmisistä. »Lähdetään taas Juudeaan.» 8

11:8
Joh. 10:31
Oppilaat sanoivat: »Rabbi,11:8 Hepreankielinen rabbi tarkoittaa ’herrani’. juutalaisethan aikoivat kivittää sinut. Menetkö silti taas sinne?» 9
11:9
Joh. 9:4
Jeesus vastasi: »Eikö päivässä ole kaksitoista tuntia? Jos kulkee päivisin, näkee maailman valon eikä kompastu. 10Yöllä kulkeva sen sijaan kompuroi – eihän hänessä itsessään ole valoa.»

11Tämän sanottuaan Jeesus jatkoi: »Ystävämme Lasarus nukkuu, mutta minä käyn herättämässä hänet.» 12Oppilaat sanoivat: »Mutta Herra, jos hän nukkuu, hän toipuu.» 13He luulivat Jeesuksen puhuvan tavallisesta nukkumisesta, vaikka hän tarkoitti Lasaruksen kuolleen. 14Niinpä Jeesus sanoi suoraan: »Lasarus on kuollut. 15Olen iloinen puolestanne, koska en ollut paikalla. Nyt te saatte uuden syyn luottaa11:15 Kreikankielen sanalla on luottamukseen liittyvän merkityksen lisäksi asiantilan uskomiseen liittyvä merkitys. Merkityksen painopiste vaihtelee eri asiayhteyksissä. minuun. Lähdetään hänen luokseen.» 16Silloin Tuomas, jota kutsuttiin myös Didymokseksi, sanoi muille oppilaille: »Lähdetään mukaan, kuollaan yhdessä hänen kanssaan.»

Jeesus on ylösnousemus ja elämä

17Kun Jeesus tuli perille, Lasarus oli maannut haudassa jo neljä päivää. 18Betania oli lähellä Jerusalemia; matkaa oli vain kolmisen kilometriä. 19Martan ja Marian luokse oli tullut paljon juutalaisia ottamaan osaa heidän suruunsa.

20Martta lähti Jeesusta vastaan, kun kuuli tämän olevan tulossa. Maria sen sijaan jäi kotiin.

21Martta sanoi Jeesukselle: »Herra, jos olisit ollut täällä, veljeni ei olisi kuollut. 22Mutta nytkin tiedän, että Jumala antaa sinulle kaiken, mitä häneltä pyydät.» 23Jeesus sanoi Martalle: »Veljesi herää eloon.» 24

11:24
Joh. 5:28,29
Martta vastasi: »Tiedänhän minä, että hän nousee ylös viimeisenä päivänä.» 25
11:25
Joh. 1:4
Jeesus sanoi: »Minä olen11:25 Johanneksen evankeliumissa Jeesus käyttää itsestään puhuessaan kreikan kielessä painokasta minä olen -rakennetta. Sanojen ’minä olen’ käytön ajatellaan liittyvän Vanhassa testamentissa annettuun Jumalan nimen selitykseen »Minä olen se, joka olen.» (2. Moos. 3:14). ylösnousemus ja elämä. Se, joka luottaa11:25 Kreikankielen sanalla on luottamukseen liittyvän merkityksen lisäksi asiantilan uskomiseen liittyvä merkitys. Merkityksen painopiste vaihtelee eri asiayhteyksissä. minuun, saa elää, vaikka kuoleekin. 26Eikä kukaan, joka elää ja luottaa minuun, kuole koskaan. Uskotko tämän?» 27
11:27
Joh. 6:69
»Kyllä, Herra», Martta vastasi. »Uskon, että sinä olet Kristus, Jumalan Poika. Sinun oli määrä tulla maailmaan.»

Jeesus itkee

28Tämän sanottuaan Martta lähti. Hän kävi sanomassa vaivihkaa sisarelleen Marialle: »Opettaja on täällä ja pyytää sinua luokseen.» 29Tämän kuullessaan Maria nousi kiireesti ja lähti Jeesuksen luokse. 30Jeesus ei ollut vielä saapunut kylään vaan oli edelleen siellä, missä Martta oli tavannut hänet. 31Kun Maria lähti, juutalaiset olivat yhä talossa lohduttamassa häntä. Nähdessään Marian äkkiä nousevan ja menevän ulos he seurasivat häntä. He luulivat hänen olevan menossa haudalle itkemään.

32Kun Maria tuli Jeesuksen luokse ja näki hänet, hän heittäytyi tämän jalkoihin ja sanoi: »Herra, jos olisit ollut täällä, veljeni ei olisi kuollut.» 33Jeesus näki Marian ja tämän mukana tulleiden juutalaisten itkevän ja liikuttui itsekin syvästi. 34»Mihin te olette Lasaruksen laittaneet?» hän kysyi. »Herra, tule katsomaan», he vastasivat. 35Jeesus itki. 36Juutalaiset sanoivat: »Katsokaa, miten paljon hän rakasti Lasarusta.» 37

11:37
Joh. 9:6,7
Jotkut sanoivat kuitenkin: »Hän avasi sokean silmät. Eikö hän olisi pystynyt estämään Lasaruksen kuoleman?»

Lasarus palaa elämään

38Haudalle tullessaan Jeesus liikuttui jälleen. Hautana oli luola, jonka suulle oli pantu kivi. 39»Ottakaa kivi pois», Jeesus käski. Martta, vainajan sisar, huomautti: »Herra, hän haisee jo. Hän on ollut siellä neljä päivää.» 40Jeesus vastasi: »Enkö sanonut sinulle, että jos uskot, saat nähdä Jumalan kunnian?» 41Kivi otettiin pois. Jeesus nosti katseensa taivaalle ja sanoi: »Isä, kiitän sinua siitä, että kuuntelet minua. 42Tiedän kyllä, että kuulet minua aina. Puhun kuitenkin ääneen näiden ympärilläni seisovien vuoksi. Niin saan heidät uskomaan, että sinä olet lähettänyt minut.» 43Tämän sanottuaan hän huusi kovalla äänellä: »Lasarus, tule ulos!» 44Kuollut ilmestyi haudasta. Hänen jalkansa ja kätensä olivat siteissä, ja kasvoja peitti liina. Jeesus sanoi: »Päästäkää hänet siteistä ja antakaa hänen mennä.»

Salaliitto Jeesuksen tappamiseksi

45Tämän jälkeen monet juutalaiset alkoivat uskoa Jeesukseen. He olivat tulleet Marian luokse ja nähneet, mitä Jeesus teki. 46Jotkut menivät kuitenkin kertomaan fariseuksille,11:46 Fariseukset muodostivat juutalaisen uskonnollisen liikkeen. He noudattivat Vanhan testamentin käskyjä, kunnioittivat perinteitä ja omia laintulkintojaan. mitä Jeesus oli tehnyt.

47

11:47
Matt. 26:1–5
Mark. 14:1,2
Luuk. 22:1,2
Ylipapit ja fariseukset kutsuivat neuvoston koolle. He pohtivat: »Mitä meidän pitäisi tehdä, koska tämä mies tekee monia ihmeitä todisteeksi omasta puolestaan? 48Jos annamme hänen jatkaa, kaikki alkavat uskoa häneen. Kohta roomalaiset tulevat ja vievät maamme ja tuhoavat kansamme.» 49
11:49
Joh. 18:14
Yksi keskustelijoista oli nimeltään Kaifas. Hän oli sinä vuonna ylipappi, ja hän sanoi: »Te ette ymmärrä mitään. 50Ette osaa järkeillä, että yhden kannattaa kuolla koko kansan puolesta. Niin on teille parempi: silloin koko kansa ei tuhoudu.» 51Tämä ajatus ei ollut hänen omasta päästään, vaan sen vuoden ylipappina hän profetoi, että Jeesus kuolisi kansan puolesta. 52
11:52
Joh. 10:16
Jeesus ei tosin kuolisi vain oman kansansa puolesta, vaan kuolemallaan hän kokoaisi yhteen hajallaan olevat Jumalan lapset.

53Siitä päivästä alkaen neuvosto suunnitteli Jeesuksen tappamista. 54Siksi Jeesus ei enää liikkunut avoimesti Juudeassa vaan vetäytyi Efraimin kaupunkiin, joka on asumattoman seudun liepeillä. Hän pysytteli siellä oppilaineen.11:54 Kreikankielinen sana matētēs tarkoittaa muun muassa oppilasta tai opiskelijaa. UT:ssa sanalla viitataan pääasiassa Jeesuksen seuraajiin. Perinteisesti sana on suomennettu opetuslapsella, vaikka kyse onkin aikuisista ihmisistä.

55Juutalaisten pääsiäinen oli tulossa, ja monet seudun asukkaista lähtivät jo etukäteen Jerusalemiin puhdistautumaan. 56He etsivät Jeesusta ja puhuivat temppelissä keskenään: »Mitä luulette? Jättäisikö hän tosiaan tulematta juhlille?»

57Ylipapit ja fariseukset olivat päättäneet pidättää Jeesuksen. He olivat antaneet käskyn, että jos joku tiesi Jeesuksen olinpaikan, se piti ilmoittaa heille.